UAEU2.JPG

9 листопада, в День української писемності та мови, у навчальних закладах громади стартував шкільний етап XХIII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Було також проведено низку цікавих, змістовних та патріотичних заходів, направлених на популяризацію милозвучної мови української нації та укріплення знань зі знання рідної мови.

Наймасовішим було написання радіодиктанта Національної єдності, до якого долучились здобувачі освіти середньої та старшої ланки, а також педагогічні працівники.

Для учнів були організовані години спілкування, онлайн турнір  "Таємниці українського слова", флешмоб "Мій Шевченко",  квест "Мовограй", години культури мовлення "Слова…В вас мудрість вічна і любов жива", вікторини "Подорож океаном рідної мови" та "Ми діти твої, Україно!", конкурс читців творів Т.Г. Шевченка "Тарас Шевченко - України син",  круглий стіл  "Мова  - код нації", брейн-ринг "Мови рідної скарби".

У бібліотеках шкіл оформлені книжкові виставки, проведені інформаційні хвилинки,  бібліографічні огляди, літературні читання, перегляди літератури "У ріднім слові – цілий світ!".

Було переглянуто відеопрезентації "Біблійні мотиви у творчості Т.Г. Шевченка" та "9 листопада - День української писемності та мови" з послідуючим їх обговоренням та проведено ще багато різноманітних заходів.

Варто зазначити, що  заходам з популяризації української мови в навчальних закладах приділяється особлива увага, серед яких не мале місце займають конкурси. Зокрема  на початку листопада відбувся І (шкільний) етап Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, в якому взяли участь 174 учні 5-11 класів. 5 листопада 2022 року у Ватутінському ліцеї №1 відбувся ІІ етап Конкурсу, в якому змагалися 14 учнів – призерів шкільного етапу, 6 із них вибороли призові місця.

Ми всі маємо розуміти, що українська мова нині є не "яблуком розбрату", а об’єднавчою силою, яка зміцнює наш дух, робить нас потужною нацією, яка цінує українське і оберігає надбання своїх предків.