UAEU2.JPG

Листопад - останній місяць осені, який неспішно котиться у зиму. Це місяць довгих і темних ночей, тому все відчутніше дихає холодом.

Температури вдень ще позитивні, але вночі вже переважають морози. В останній місяць осені активно зростає циклонічна діяльність. Переважає хмарна погода з частими туманами та опадами у вигляді дощу і снігу.

В листопаді збільшується кількість небезпечних явищ, площа охоплення ними, зростає тяжкість їх впливу. У третій декаді листопада можливо встановлення снігового покриву,  льодоставу на малих річках області, поява перших льодових явищ на Кременчуцькому водосховищі.

Подальше зниження тривалості світлового дня та збільшення хмарності зумовлює зменшення тривалості сонячного сяйва до 55 годин. Сонце світить лише 1-2 години на добу. А похмурі дні схожі на довгі присмерки. Недарма в народі  листопад називають – сутінками року.

Цьогорічний листопад очікується дещо теплішим звичайного та з опадами в межах норми. За чисельним прогнозом Українського Гідрометцентру середньомісячна температура очікується 3,7º (норма 2,6º), опади - 35 мм.

При цьому початок місяця очікується теплим, але в період 07-11 різко похолодає. Це будуть так звані «перші погрози зими», коли середньодобова температура 0-2º морозу. З цим похолоданням буде пов'язаний стійкий перехід середньодобової температури через +5º, що знаменує закінчення вегетації всіх рослин.

Невелике потепління можливе всередині місяця, а в другій половині місяця слабко позитивні температури будуть чергуватися з невеликими морозами. Окремі ночі можуть бути з морозами 8-11º. В найтепліші дні температура підвищуватиметься до 10-14º тепла.

Щодо опадів, то в перший половині листопада їх буде значно менше норми, але у другій кілька днів зі значними опадами добере загальну кількість до місячної норми.