gerbuk.JPG

Україна цього року відзначила 30-річчя своєї незалежності. А за тиждень після головного державного свята – 25 років із дня запровадження гривні. Національна валюта пройшла досить тернистий шлях, перш ніж стати буденним явищем для українських громадян.

Саме 2 вересня 1996 року – гривня замінила українські карбованці і стала національною валютою України. Грошова реформа тривала всього два тижні – з 2 до 16 вересня 1996 року. У цей період тривав обмін карбованців на гривню (100 000 карбованців=1 гривня), а після 16 вересня 1996 року єдиним засобом платежу на території України стала гривня”.

Перші думки про створення власної валюти в Україні з’явилися ще у серпні 1990 року. Тоді ще Верховна Рада Української РСР ухвалила закон "Про економічну самостійність", який завбачливо передбачав запровадження власної валюти у випадку виникнення такої необхідності.

У квітні 1991 року почалось безпосереднє створення гривні. Саме тоді було оголошено конкурс серед художників на підготовку ескізу банкноти номіналом 5 гривень із зображенням Богдана Хмельницького. Переможцями стали Василь Лопата та Борис Максимов, яким після цього дали замовлення на підготовку ескізів для інших номіналів гривні.

Цікаво те, що спочатку постало завдання з вибору історичних постатей, які будуть зображені на банкнотах. Були деякі сумніви щодо Михайла Грушевського та Івана Мазепи, але після проголошення незалежності ніяких питань вже не виникало. Крім того, під час обговорення номіналів майбутньої валюти висувалась пропозиція щодо запровадження 3 та 25 гривень – за аналогією до рубля. Проте у фінальному варіанті замість цього затвердили номінали у 2 та 20 гривень.

Далі переможці художнього конкурсу поїхали до Канади зі своїми ескізами, щоб перенести їх на матриці та розпочати друк. Чому саме туди? Все просто – Canadian Bank Note Company була єдиною компанію, яка пішла назустріч Україні та погодилася надрукувати першу партію гривні. Більш того, канадці зробили це в кредит, а також відстрочили виконання інших замовлень.

За півроку було надруковано першу партію гривні, яка у вересні-жовтні 1992 року прибула до України. У подальшому було доставлено ще дві партії з Канади – у 1993-му та 1995-му роках. Окрім безпосередньо готівки, Україна отримала також обладнання, на якому її друкували.

На момент заміни однієї грошової одиниці на іншу в обігу перебувало 338,1 трлн карбованців. У результаті переходу на гривню було вилучено 97% емітованих до цього карбованців (327,9 трлн крб.), натомість Національний банк України ввів у готівковий обіг банкноти гривні на суму понад 3,1 млрд грн.

Зараз у готівковому обігу країни перебуває готівки на загальну суму 393,8 млрд грн, зокрема банкнот – 391,3 млрд грн (2,8 млрд шт.) та монет – 2,4 млрд грн (13,2 млрд шт.). За ці роки гривня стала справжнім символом української державності.

Крім того, Національний банк розпочав оптимізацію банкнотно-монетного ряду гривні, у результату якої кількість номіналів скоротиться з 17 до 12 – з обігу зникнуть “сріблясті” 1, 2 та 5 копійок; поступово вилучатимуть 25 копійок; дрібні банкноти номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень стануть монетами; у гаманцях з’явиться нова банкнота найвищого номіналу 1000 гривень. Усі ці зміни підвищать зручність розрахунків із національною валютою для громадян та бізнесу, наголошують у НБУ.

Сьогодні українці користуються гривнями третього та четвертого покоління, які випускає виключно Банкнотно-монетний двір НБУ. Третє покоління національної валюти запустили в обіг у період з 2003 по 2007 роки. Банкноти четвертого покоління почали з’являтися з 2015 року – першою ластівкою стали банкноти номіналом 100 гривень. А 2019 року було введено в обіг нову банкноту найвищого номіналу – 1000 гривень. Поки що Нацбанк не повідомляв щодо планів про запровадження гривні п’ятого покоління. Але світова практика вказує на те, що оновлення дизайну національної валюти відбувається кожні 7-10 років. Це робиться для боротьби з фальшивомонетниками.

Коли б це не трапилось, Україна вже довела, що спроможна власними силами забезпечити друк валюти з високим рівнем захисту. Доказом тому є те, що зараз український Банкнотно-монетний двір здатний виробляти грошові знаки і для інших країн.

Ось так за 30 років змінилися позиції нашої країни, яка ще на початку цього шляху замовляла друк гривні у Канаді та Англії.

За матеріалами інтернет видань