gerbuk.JPG

Друга світова війна 1939-1945 років є найбільш руйнівною та масштабною за кількістю жертв. В неї було втягнуто 61 країну світу з населенням 1,7 млрд осіб. Військові дії вели на території 40 держав. Безпосередню участь у бойових діях брали понад 100 мільйонів осіб.

Загальні людські втрати оцінюються від 50 до 80 мільйонів осіб. Друга світова війна відзначилася численними масовими вбивствами і злочинами проти людяності, насамперед Голокостом, стратегічними килимовими бомбардуваннями та єдиним в історії військовим застосуванням ядерної зброї.

Однією з найбільш постраждалих країн є Україна, яка за роки Другої світової війни зазнала неабияких руйнувань та людських жертв. Територія нашої країни була повністю окупована.

З самих перших днів, нацисти почали встановлення, так званого, «нового порядку».  Україну поділили на кілька частин. Більшість земель від Південної Білорусі до Запоріжжя увійшли до Райхскомісаріату Україна, столицею якого німці обрали місто Рівне.

Галичина увійшла до складу Генерал-губернаторства, разом із частиною польських земель. Українські землі, що входили до складу колишньої Австрійської імперії.

Буковина, Бессарабія, Одеська та частково Вінницька і Миколаївська області перейшли до Румунії і утворили Трансністрію.

Східна частина України від Чернігівщини до Луганська з Донецьком та Крим перебували у безпосередньому управлінні військових адміністрацій. Вони були найближчим тилом фронту.

Ключовою складовою «нового порядку» стали цілеспрямовані масові репресії. Україна вкрилася мережею концтаборів та гетто — окремих районів міст, куди примусово виселяли людей за певною ознакою. Серед усього жаху, що коївся тоді, вирізняється трагедія Голокосту — планомірне знищення євреїв, ромів та інших груп. Їх розстрілювали на околицях міст та містечок айзантцгрупи СС за участю місцевих колабораціоністів.

Друга світова війна завдала Україні масштабних економічних втрат. За підрахунками вчених тільки прямі збитки склали 285 млрд. крб. у діючих на той час цінах.

Цілком чи частково було зруйновано понад 714 великих і малих міст, більше 28 тис. сіл, перетворено на руїни 200 тис. промислово-виробничих споруд, 40% житлових будинків, внаслідок чого без житла залишилося близько 10 млн осіб. Цьому сприяло й те, що під час відступу більшовики застосували тактику "спаленої землі": руйнували промислові об’єкти, знищували харчові запаси, залізниці та інші важливі стратегічні об’єкти, щоб вони не дістались ворогу.

Кількість загиблих під час війни українців складає понад 4 мільйони в лавах Червоної армії та 4 млн цивільного населення. 2,3 млн. осіб було вивезено для примусової праці до Німеччини.

За весь період війни на території України відбулось багато доленосних військових операцій, які наблизили перемогу над нацизмом і дали можливість повністю звільнити від фашистського гніту Україну та інші країни. Тут було сформовано чотири Українських фронти.

Наша Українська земля рясно окроплена кров`ю бійців, які брали участь у військових діях по вигнанню з України  нацистів. Майже у кожному населеному пункті є поховання часів найбільшої війни ХХ століття.

Сьогодні минає вже 76 років з того часу, як Друга світова завершилась (2 вересня 1945 року). Проте герої війни завжди будуть у пам’яті своїх дітей, онуків, правнуків, як люди, які дали їм шанс на мирне та спокійне життя.

Бережімо пам`ять про наших героїчних предків. Бережімо нашу рідну землю від посягань ворогів. Цінуймо свою незалежність, волю і свободу.

І хай Господь оберігає наш народ від лиха і біди.

Під час підготовки матеріалу використані інформаційні інтернет-ресурси