UAEU2.JPG

Указ про проведення АТО було підписано виконувачем обов'язків Президента України Олександром Турчиновим  13 квітня 2014 року.  Наступного дня був підписаний указ «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України», що стало офіційним початком Антитерористичної операції, яка тривала з 14 квітня 2014 року до 30 квітня 2018.  

Таке рішення було ухвалено після захоплення сепаратистами за підтримки військових загонів РФ українських міст Слов'янськ, Краматорськ і Дружківка. Згодом антитерористична операція  переросла в гарячу війну, яка забрала життя багатьох мужніх синів і дочок України, які стали на захист її суверенітету, а також скалічила життя цивільного населення, яке опинилось у зоні військового конфлікту.

За даними управління Верховного комісара ООН з прав людини за період проведення антитерористичної операції жертвами військового конфлікту стали близько 41-44 тисячі осіб.

- загинуло від 13 до 13,2 тисячі осіб, з них близько 4 тисячі 100 українських військовослужбовців та 5 тисяч 650 членів озброєних груп,

- загинуло 3 тисячі 55 цивільних осіб,

- поранено  від 29 до 31 тисячі осіб,

- вимушено переселитись в інші регіони  близько 2 мільйонів осіб.

Після АТО на сході України була введена операція Об`єднаних сил (ООС), яка триває до цього часу.

Згадаймо у цей день наших близьких, рідних, знайомих і незнайомих патріотів, які віддали життя, захищаючи нашу державність, нашу історію, культуру та самобутність. Серед них і наших земляків Євгена Іванченка та Богдана Мороза.

Світла пам'ять, нашим Героям!

Щира вдячність батькам, що виховали справжніх воїнів, лицарів, патріотів!