UAEU2.JPG

Мінцифри у квітні минулого року запустило перші у світі електронні паспорти. А 30 березня паспорти в Дії офіційно прирівняли до звичайних документів — Верховна Рада України ухвалила відповідний законопроект.

Уже з 23 серпня користувачі Дії більше не стикатимуться із ситуаціями, коли цифровий паспорт не прийматимуть. Про це розповів Віце-прем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в ефірі ТСН. Обговорили цифрові реформи, юридичну силу документів у смартфоні, чому цифрова держава — корінь боротьби з корупцією та безпеку Дії.

“Цифровий паспорт — більш захищений інструмент, ніж звичайні документи. Кожна людина може перевірити дійсність документа без спеціального обладнання — через QR-код. Ми передбачили все. Дія сьогодні – один із найбезпечніших IT-продуктів в Україні, які взагалі існують. Вона не зберігає персональні дані, а лише відображає вже те, що є в реєстрах. Ми бачимо, як ламають Facebook, Google, тому ми 80% часу займаємось безпекою Дії", - зазначив Михайло Федоров.

Використання цифрових документів — це швидко, прогресивно та безпечно. Е-паспорт — це також зручно, адже він завжди з вами — просто у смартфоні. Ви можете в будь-який момент ним скористатися і не хвилюватися, що загубите. Також ви можете користуватися документами в Дії у всіх життєвих ситуаціях, де потрібен звичайний паспорт.

Завдяки електронним паспортам можна ідентифікувати свою особу та отримувати банківські, поштові послуги, подорожувати потягом та літаком Україною, показувати документ у приватній або державній установах у кілька кліків.

ID-картками сьогодні можуть користуватися приблизно 5,6 млн українців, а закордонним паспортом у смартфоні — до 18,2 млн. Завдяки закону, паспорти у Дії можна пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетину державного кордону, в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї. Також схвалений законопроект визначає термінологію, зокрема застосування е-паспортів.

Цифровізація — це шлях до боротьби з корупцією. Електронні паспорти в Дії матимуть великий антикорупційний ефект, адже поступовий перехід з паперових документів до електронних дозволить сформувати актуальний реєстр даних для соціальних виплат. І це тільки один із прикладів.

Джерело: Урядовий Портал