UAEU2.JPG

Це щорічна природоохоронна кампанія, яка започаткована в Україні з 2016 року і проводиться  з 1 квітня по 15 червня.

В цей період забороняється проведення робіт та заходів, які є джерелом підвищеного шуму та неспокою (стрілянина, вибухові роботи, запуск феєрверків, санітарна рубка лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах).

Особливо важлива заборона на проведення будь-яких санітарних рубок — суцільних і вибіркових, не лише в лісах, але і в об'єктах зеленого насадження міст і населених пунктів. Для об'єктів природо-заповідного фонду ця заборона взагалі украй потрібна, адже санітарні рубки, що проводяться навесні, зривають гніздування різних видів птахів, передусім хижих, а також заважають розмноженню диких видів звірів, у тому числі мисливської фауни.

За порушення передбачена відповідальність  статтею 87 КУпАП у вигляді штрафу від тридцяти до п’ятдесяти, а на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти, неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Чи можна гуляти в лісі у період тиші?

Подихати свіжим повітрям, не заважаючи природі, не забороняється. У Сезон тиші не можна в лісі кричати чи, скажімо, голосно слухати музику. Пам’ятайте, що ви в гостях у природи!  

На природі у цей період забороняється: 

- розводити вогнища, проганяти свійських тварин чи використовувати автотранспорт;

- під’їжджати на плавучих засобах з працюючим двигуном;

- рвати квіти, адже зірвані рослини не дадуть насіння;

 - ловити метеликів: вони не лише прикрашають природу, а й опилюють рослини;

руйнувати мурашники, адже санітарами лісу є саме мурахи, які не дають сильно розмножуватися комахам-шкідникам;

- чіпати пташині гнізда - потривожені птахи можуть покинути гніздо, а прим’ята трава або зламана гілка зроблять його помітним для хижаків;

чіпати нори  - дитинчат можуть покинути звірі, а за таких умов вони не виживуть у дикій природі.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики