UAEU2.JPG

Питання  додержання вимог трудового законодавства щодо своєчасної виплати заробітної плати керівниками підприємств, установ та організацій у Ватутінській територіальній громаді знаходиться під постійним контролем. На виконання доручень щодо ліквідації боргів із зарплати, з метою вивчення причин виникнення заборгованості та реалізації шляхів її погашення, 24 лютого під головуванням заступника міського голови Юрія Кубявки відбулось засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

На засідання тимчасової комісії були запрошені директори Ватутінського комунального виробничого підприємства «Водоканал» Василь Паламарчук та ПП «Древекс» Валентина Ткаченко для надання інформації про стан боргів та вжиті заходи щодо погашення заборгованості із виплати заробітної плати на підприємствах.

Директор ВКВП «Водоканал» повідомив, що основними причинами виникнення даної ситуації на підприємстві є несплата коштів за надані послуги комунальним підприємством «Водопостачання та водовідведення Звенигородської міської ради», а також низький рівень відшкодування тарифами фактичної собівартості.  Відшкодування тарифу на послугу водопостачання становить 73,2%, на послугу водовідведення 86,7%, що і призвело до недоотримання коштів в повному обсязі.

Василь Паламарчук додав, що підприємством подані позовні заяви до суду на примусове стягнення заборгованості з КП «Водопостачання та водовідведення Звенигородської міської ради». На сьогодні, ВКВП «Водоканал» вже отримує кошти за рішенням суду.

Наприкінці виступу керівник підприємства подякував міській владі та депутатам Ватутінської міської ради за всебічну допомогу у вирішенні найскладніших виробничих питань.

Валентина Ткаченко, директор ПП «Древекс», зазначила, що основним видом діяльності підприємства є лісопильне та стругальне виробництво. Заборгованість виникла в зв’язку з оголошенням в країні карантину, пов’язаного з поширенням коронавірусної інфекції, що призвело до закриття ринків збуту та реалізації виготовленої підприємством продукції.

У пошуках виведення ПП «Древекс» з кризи, проводиться відповідна робота. З підприємством Республіки Македонія «Media invest» LTD DOOEL укладено договір на 2021 рік на поставку паркету, з ТОВ «Іст Вуд Трейд» уклали договір на сушку деревини. Сподіваємося, що найближчим часом, заборгованість буде ліквідована.

Підсумовуючи виступи, голова комісії Юрій Кубявка зазначив, що підприємства розробили та затвердили графіки погашення заборгованості із заробітної плати і дотримуються стану їх виконання. На даний час, заплановані (прогнозні) суми погашення заборгованості, протягом січня та лютого 2021 року виплачені. Було підкреслено, що лише спільними зусиллями та злагодженими діями  ми зможемо вирішити питання ліквідації боргів.

На засіданні також було опрацьовано лист Головного управління Пенсійного Фонду України в Черкаській області від 16.02.2021 щодо погашення заборгованості з платежів до Фонду та єдиного соціального внеску.

За результатами засідання комісії прийнято відповідне рішення.

Управління праці та соціального захисту населення Ватутінської міської ради