gerbuk.JPG

Погодні умови на Черкащині визначав виступ антициклону з північного заходу. Середня добова температура повітря підвищилася після суботніх 12-13° до 7-9° морозу (кліматична норма 4° морозу). Максимальна температура повітря 2-5° морозу. Мінімальна температура повітря сьогодні вночі на заході області була 8-10° морозу, на сході – 15-21° морозу; на поверхні снігу: на заході – 13-15° морозу, на сході – 16-26° морозу. Спостерігався невеликий сніг, випало від 0,0 до 2,8 мм опадів. Місцями по області виникали тумани і серпанок, видимість знижувалася до 500-1000 м. Максимальна швидкість вітру 6-11 м/с.

Дані метеостанцій Черкаської області з 08:00 год. 14.02 до 08:00 год. 15.02.2021 р.

Метеостанція

Температура повітря, ºС

Мінімальна

температура

на поверхні

ґрунту/сніг, ºС

Максимальна

швидкість вітру,

м/с

Кількість опадів, мм

Висота снігового покриву, см

Глибина промерзання/

відтавання ґрунту,

см

Мінімальна

температура ґрунту на глибині 3 см,

°С

Мах

Міn

Канів

-3

-15

-16

-

0,7

19

10

-

Золотоноша

-4

-18

-26

6

0,0

29

9

-3

Черкаси

-4

-21

-22

10

0,6

21

9

-

Жашків

-2

-8

-13

6

2,8

23

12

-1

Звенигородка

-4

-10

-15

8

0,7

23

6

-3

Умань

-3

-9

-13

11

0,6

21

3

-1

Сміла

-4

-16

-20

6

0,2

20

13

-1

Чигирин

-5

-16

-18

10

0,0

12

12

-2

Висота снігового покриву істотно не змінилася і на 08:00 год. 15.02 становила по області від 19 (Канів) до 29 см (Золотоноша), у Чигирині – 12 см (норма на цей час 12 см). Глибина промерзання ґрунту становить від 3 (Умань) до 13 см (Сміла) за норми на цей час 35 см. Мінімальна температура ґрунту на глибині 3 см (глибина залягання вузла кущіння озимих) була від 1 до 1° морозу.

Що таке обмороження

Обмороження – це пошкодження будь-якої частини тіла (включно до відмирання тканин), яке виникає внаслідок впливу низьких температур оточуючого середовища. Найчастіше обмороження виникає при температурі повітря нижче 10°-20°С. При довготривалому перебуванні на відкритому повітрі, особливо за умов високої вологості та сильному вітрі, обмороження може виникнути восени та навесні при температурі повітря вище нуля. Статистика свідчить, що навіть усі важкі обмороження з ампутацією кінцівок виникають, коли людина перебуває у стані важкого алкогольного сп’яніння.

Перша допомога при обмороженнях

Дії при наданні першої медичної допомоги відрізняються в залежності від ступеню обмороження, стану загального охолодження організму людини, його віку та наявних хвороб. При наданні першої допомоги необхідно припинити дію охолодження, зігріти кінцівки для відновлення кровообігу в уражених холодом тканинах із метою попередження розвитку інфекційних ускладнень. У першу чергу слід направити постраждалого до найближчого теплого приміщення, зняти з нього взуття, верхній одяг, шкарпетки та рукавички. Одночасно з проведенням заходів першої черги треба викликати швидку медичну допомогу для проведення кваліфікованих заходів щодо рятування постраждалого. При обмороженні І ступеню (найбільш легкий випадок) ділянки тіла, що охолоджені, необхідно зігріти до почервоніння теплими руками, легким масажем, розтиранням тканиною з вовни, диханням, а потім накласти ватно-марлеву пов’язку.

При обмороженні II-IV ступеню швидке зігрівання, масаж або розтирання не робіть. Слід накласти на уражену поверхню теплоізолюючу пов’язку (шар марлі, товстий шар вати, знов шар марлі, а зверху клейонку або прогумовану тканину). Уражені кінцівки зафіксуйте за допомогою підручних засобів (шматок дошки або фанери, щільний картон), які накладаються та фіксуються зверху пов’язки. Для теплоізоляції можна використовувати ватники, куфайки, вовняну тканину тощо. Ураженим дають пити теплу рідину, гарячу їжу, невелику кількість алкоголю, таблетку аспірину або анальгіну, по 2 таблетки „Но-шпи” або папаверину. Не потрібно розтирати уражених снігом, тому що кровоносні судини верхніх та нижніх кінцівок можуть постраждати. Не можна застосовувати швидке зігрівання обморожених кінцівок біля багаття, безконтрольно застосовувати грілки та інші джерела тепла, тому що це погіршує перебіг обмороження. Не рекомендується, як неефективний, варіант першої допомоги – застосування олій та жирів, розтирання кінцівок спиртом при глибокому обмороженні. При загальному охолодженні організму людини легкого ступеню достатньо ефективним методом лікування є зігрівання постраждалого в теплій ванній при початкової температурі води 24°С, поступово температуру води збільшують до нормальної температури тіла людини. У разі наявності у постраждалого середнього або важкого ступеню охолодження, з порушенням дихання та кровообігу, людину необхідно швидко відвезти до лікувального закладу.

Інформація Черкаського обласного центру з гідрометеорології