UAEU2.JPG

32 роки тому, 15 лютого 1989 року, останні військові підрозділи  обмеженого контингенту Радянських військ покинули територію Демократичної Республіки Афганістан. Таким чином для нашого народу завершилась найкривавіша чужа війна, яка принесла горе і страждання не одній родині і забрала життя не одного нашого співвітчизника.

Тому цей день для кожного, кого опалили локальні війни на територіях інших держав, є знаковим. Він є межею між смертельною небезпекою, жахом війни і між мирними буднями та теплом рідної домівки.

Це також день спомину бойових побратимів, які полягли на чужині, і повернулись на рідну землю «вантажем - 200».

В нашому місті вже довгі роки працює Українська спілка ветеранів Афганістану м.Ватутіне. Вона об’єднала у своїх рядах людей, для яких Афганська та інші чужі війни не лише сторінки світової історії, а реалії їх життя, які ще й досі відлунюють біллю.

Тому для кожного з них є святим 15 лютого, у День вшанування пам’яті учасників бойових дій на території інших держав, прийти у Сквер «Пам'ять», де розміщено пам’ятний знак та БТР - місце їх сили, їх пам`яті і бойового братерства.

Сьогодні, не зважаючи на снігопад, разом з міським головою Олександром Заборовцем та його заступником Юрієм Кубявкою воїни-афганці, батько загиблого в Афганістані Вадима Свердліченка, дружини афганців, яких вже немає серед живих, прийшли до пам’ятного комплексу воїнам-інтернаціоналістам, щоб вклонитись пам’яті друзів, які попрощались із земним життям у горах пекельного Афгану, пом`янути своїх побратимів, які відійшли у вічність вже у післявоєнний час і яких з кожним роком стає все менше.

Вони вшанували пам'ять воїнів, які загинули на полі брані під час локальних воєн, хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знаку.

Звертаючись до присутніх, міський голова подякував воїнам за звитягу, проявлену під час виконання військового обов’язку, за відданість присязі, за мужність і відвагу. Побажав всім міцного здоров’я, сімейного щастя, а особливо мирного неба, ціну якого, вони знають, як ніхто.

Настоятель церкви Ікони Казанської Божої Матері о.Олександр відправив поминальну панахиду.

На завершення заходу традиційно зробили спільне фото.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики