gerbuk.JPG

Надзвичайно важливим для кожної людини є отримання винагороди за його працю. Не менш важливим є те, щоб кожний працюючий отримував заробітну плату легально та мав соціальні гарантії, визначені державою. На цьому наголосила перший заступник міського голови Зоя Ляпун під час засідання комісії з питань дотримання вимог законодавства про працю, легалізацію виплати заробітної плати, зайнятості населення та трудових відносин з найманими працівниками, яке відбулось 8 лютого.

На засіданні було опрацьовано лист Черкаської обласної державної адміністрації від 26.01.2021, щодо збільшення кількості працюючих осіб, що отримали в листопаді 2020 року заробітну плату менше мінімальної в порівнянні до січня 2020 року, а також розглянуті письмові пояснення роботодавців, які допустили значний приріст таких працівників.

Згідно інформації Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області кількість застрахованих осіб, рівень оплати яких у листопаді 2020 року не перевищував мінімальний розмір заробітної плати збільшилась на 27 осіб (84,4%) порівняно з січнем 2020 року. Це підприємства комунальної сфери: Ватутінське виробниче управління житлово-комунального господарства, комунальне підприємство теплових мереж, комунальне виробниче підприємство «Водоканал». Також збільшилась кількість таких осіб і у ФОП Когута В.В. Проведений аналіз причин виявив, що порушень трудового законодавства немає, тому що на даний показник вплинули карантинні заходи, лікарняні та відпускні працівників. Також на ТОВ «ВТП «Ватутіне», яке надає послуги вантажоперевезень залізничним транспортом, у зв’язку зі значним зменшенням обсягів перевезень та з метою збереження робочих місць і підприємства в цілому, за згодою трудового колективу було прийняте рішення запровадити на підприємстві роботу по скороченому робочому тижню. Про це попереджені працівники за 2 місяці до запровадження відповідно наказу про перехід на скорочений робочий тиждень.

Ситуація про стан справ з оплати праці у Ватутінській територіальній громаді знаходиться під постійним контролем. З роботодавцями проводиться інформаційно – роз’яснювальна робота.

За повідомленням міської комісії