UAEU2.JPG

Характерні його явища: хуртовини, сильний вітер, снігопади, різкі коливання температури, сильні опади у вигляді мокрого снігу, ожеледно – паморозеві явища, тумани. Але вже в цьому місяці зимовий характер погоди починає змінюватися на більш весняний. Протягом місяця збільшується тривалість дня на 2 години. Середня тривалість сонячного сяйва – 67 год. (у січні – 54 год.). Наростає кількість сонячних днів, тобто зростає вплив радіаційного фактору.

З посиленням температурних контрастів посилюється циклонічна діяльність, зростає активність атмосферних фронтів. Погодні умови лютого в значній мірі формують весняну повінь і обумовлюють стан озимих перед відновленням вегетації.

За багаторічними даними спостережень, середньомісячна температура лютого на Черкащині становить 4,2-4,6° морозу.

Абсолютний мінімум -35,7° спостерігався в Смілі в 1929 році, абсолютний максимум +18,3° - в Умані у 1990 році.

Середня кількість опадів по області становить 33-44 мм.

За чисельним прогнозом Українського Гідрометцентру, лютий 2021 року очікується теплим та з опадами в межах норми. Середньомісячна температура очікується 1,3° морозу при нормі 4° морозу, кількість опадів 34 мм при нормі 38 мм.

При цьому, внаслідок протистояння атлантичних циклонів та східного антициклону, періоди відлиг чергуватимуться з морозними на фоні періодичного випадіння опадів. Можливі морози в межах 8-12º. Максимальна температура впродовж місяця підвищиться з +7+9º (в першій декаді) до +12+14º (в третій декаді). Найбільше опадів може бути в другій половині лютого.

Комунальним службам слід бути готовими до періодичного очищення автошляхів  від снігу, щоб уникнути його небажаного накопичення на дорогах.

Довгострокова консультація буде уточнюватися прогнозами.

Інформація Черкаського Центру з гідрометеорології