UAEU2.JPG

На черговому пленарному  засіданні депутати міської ради прийняли рішення про звернення до Президента України, Верховної ради України та Кабінету Міністрів України щодо збільшення видатків на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у зв’язку з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги,

Звернення депутатів Ватутінської міської ради VIІI скликання до Президента України, Верховної ради України та Кабінету Міністрів України щодо збільшення видатків на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у зв’язку з підвищенням тарифів на житлово-комунальні послуги

Наприкінці 2020 – початку 2021 р. Урядом та Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики та житлово-комунальних послуг, було ухвалено невмотивовані рішення, що призвели до значного підвищення вартості газу та електроенергії для населення, наслідком чого стало суттєве підвищення вартості житлово-комунальних послуг та погіршення соціально-економічного становища громадян України.

Незважаючи на те, що рік тому Президент України Володимир Зеленський пообіцяв зменшити тарифи вдвічі, фактично, вони практично вдвічі зросли. При цьому, при плануванні витрат Державного бюджету України на 2021 рік, Кабінет Міністрів України скоротив видатки на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі, які є дієвим механізмом соціального захисту незаможних громадян від ринкових тарифів. Зокрема, порівняно з 2018 роком, обсяг субсидій у видатках Державного бюджету на 2021 рік зменшився майже вдвічі – з 71-го млрд. грн. до 36,6 млрд грн.

Видатки на субсидії  можуть зменшуватись лише у двох випадках: при порівнюваному зниженні цін на енергоносії, або ж при відповідному зростанні доходів громадян. Водночас, в Україні сталося все з точністю до навпаки – здорожчання комунальних послуг відбувається не завдяки економічним досягненням, а на тлі глибокої економічної кризи, в якій опинилися більшість громадян України.

Окрім цього, європейський підхід до подолання негативних наслідків пандемії COVID-19 полягає у серйозній підтримці бізнесу і громадян у випадку, якщо центральний уряд чи місцева влада впроваджують карантин або локдаун. У нас цього, на жаль, не сталося: майже за рік пандемії Уряд не спромігся налагодити дієві механізми та знайти резерви такої підтримки у монетизованій формі. Натомість влада ввела кілька локдаунів, максимально заморозивши ділову активність, знищивши тисячі дрібних та середніх бізнесів, а інші поставивши на межу виживання.

Фактично, влада навіть не думала про пошук реальних механізмів підтримки громадян. Подорожчання вартості комунальних послуг, в умовах економічної і політичної кризи, в яких опинилося наше суспільство, є злочином проти народу України.

Тому перше, що мала б зробити центральна влада у цій ситуації – збільшити видатки на субсидії та забезпечити ухвалення відповідних змін до Державного бюджету України на 2021 рік вже на найближчому пленарному засіданні Верховної Ради України.

Ситуація, що склалася у зв’язку з суттєвим підвищенням вартості енергоносіїв потребує невідкладного ухвалення відповідних рішень, спрямованих на соціально-економічний захист   тих, хто потребує допомоги. 

Зокрема, Ватутінська міська рада рада, як представницький орган територіальних громад, зобов’язана закликати Президента України Володимира Зеленського, як гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина, вплинути на Уряд і парламентську монобільшість та забезпечити збільшення видатків на субсидії.