gerbuk.JPG

Заклади культури Черкаської області отримали гранти від Українського культурного фонду в програмі “Культура в часи кризи: інституційна підтримка” на розвиток культурних та креативних індустрій в часи пандемії. Про це інформують в Управлінні культури та охорони культурної спадщини ОДА.

Тож тепер Черкаська обласна бібліотека для юнацтва імені В.Симоненка, Корсунь-Шевченкiвський державний iсторико-культурний заповiдник, Кам’янський державний історико-культурний заповідник, Черкаський академічний музично-драматичний театр імені Тараса Шевченка, Черкаський обласний краєзнавчий музей та КЗ «Об’єднання художніх колективів» реалізовуватимуть проєкти, завдяки отриманим коштам від Українського культурного фонду.
Кам’янський державний історико-культурний заповідник отримав за програмою 333 798 грн. Зараз триває робота з оновлення сайту заповідника (двомовної україно-англійської версії), ремонту комп’ютерів і ноутбуків, запису англомовної версії екскурсій на аудіогіди, в тому числі для людей з вадами зору і слуху, а також забезпечення закладу дезінфікуючими, захисними засобами, антисептиками.
На захисні засоби для працівників та відвідувачів, кошти отримав також Черкаський обласний краєзнавчий музей. Разом із тим, у закладі закуповують матеріали для проведення онлайн-екскурсій, оновлюють експозиції та доопрацьовують сайт. На це музей отримав 230 тисяч 404 гривні.
Сума гранту Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника склала 413 151 грн. Оскільки програма орієнтована на підтримку закладів культури під час пандемії, за кошти закуплено безконтактні термометри, маски, латексні рукавички та дезінфікуючі засоби. З метою підвищення ефективності роботи науковців й іншого персоналу заповідник закупив комплектуючі для персональних комп’ютерів, а також монітори, веб-камери, флешки-накопичувачі, цифрові диктофони. Також придбані додаткові камери відеоспостереження, а ще частина коштів використана для створення нового двомовного (українська, англійська мови) сайту заповідника.
У Черкаському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка зазначили, що ті кошти, які планували заробити за рік і не змогли через карантин, отримали частково на витрати від УКФ. А це – 994 тисяч 843 гривень. За грантові кошти придбали засоби захисту (рукавички, маски, антисептики), відремонтували офісну техніку, придбали матеріал для виготовлення нових та поновлення старих вистав, надрукували і використали афіші та банери, створили сучасний веб-сайт з системою придбання квитків онлайн.
Обласна бібліотека для юнацтва ім. В Симоненка отримала від УКФ грант на суму 368 328 грн.
На ці кошти бібліотека придбала: дезінфікуючі засоби та засоби захисту, комплектуючі для комп’ютерів, лупу-лампу для людей з вадами зору; стелажі, виставкові стенди для книг, проекційний настінний екран для демонстрації відеофільмів, веб-камери та інші інструменти для проведення онлайн заходів. Також бібліотека зараз працює над оновленням власного сайту.
На грантові кошти Об’єднання художніх колективів полагодили музичні інструменти та замінили чохли для них.

Начальниця управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА Людмила Фіть
зауважує, що деякі заклади писали грантові заявки вперше. І завдяки правильному підходу та підготовці до проєкту, отримали кошти на реалізацію своїх ідеї.

– Така фінансова дотація зараз дуже важлива. Через карантинні обмеження наші заклади недоотримують тих коштів, які раніше заробляли на відвідувачах. Тому, щоб покрити низку витрат та реалізувати нові проєкти, ми пишемо гранти. Знаю, що зараз заклади культури Черкаської області знову активно пишуть проєкти та подають заявки на теперішній грантовий сезон.