gerbuk.JPG

На засіданні громадської ради, яке відбулася 29 грудня, головним спеціалістом відділу обслуговування громадян головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області Оленою Кодолою було проінформовано присутніх про новації в пенсійному законодавстві.

Олена Володимирівна повідомила, що з 1 грудня 2020 року підвищились розміри прожиткового мінімуму для різних груп населення відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, збільшився із 1712,00 до 1769,00 грн. Це стало підставою для перерахунку тих складових пенсійної виплати, розмір яких залежить від прожиткового мінімуму. Це, насамперед, розмір мінімальної пенсії для непрацюючих пенсіонерів, які мають повний страховий стаж. Тим непрацюючим пенсіонерам, які мають тривалість страхового стажу 30 років для жінок і 35 років для чоловіків і їх пенсії, обчислені з урахуванням набутого страхового стажу та заробітної плати, , перераховано доплату за понаднормовий стаж, яка визначається у відсотках до розміру прожиткового мінімуму. Перерахунок проведено органами Пенсійного фонду України автоматично.  

Олена Кодола надала інформацію щодо умов призначення та перерахунків пенсій у 2020 році, про порядок подання документів на автоматичне призначення пенсії, відображення інформації в реєстрі застрахованих осіб та її використання, про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, про функціонування веб-порталу Пенсійного фонду та його використання , послугу СМС-інформування. Присутні цікавились перерахунком підвищення пенсійних виплат з 01.01.2021 особам, яким виповнилося 65 років і старші, в зв’язку зі збільшенням мінімальної заробітної плати до 6000 грн.

Також при наданні роз’яснень щодо умов призначення пенсій та допомог, наголошувалось на перевагах отримання легальних доходів та офіційного працевлаштування, від яких залежить майбутнє пенсійне забезпечення та отримання соціальних гарантій.

Одне з головних завдань у сфері пенсійного забезпечення – це максимальне спрощення процедур одержання та можливість одержати послугу дистанційно, за допомогою електронних сервісів. У 2019 році Пенсійним фондом України впроваджено систему призначення пенсії «один дотик». Вона передбачає подання документів, необхідних для призначення пенсії, дистанційно в електронному вигляді (заява та сканкопії документів) через особистий кабінет на вебпорталі за допомогою кваліфікованого електронного підпису. А, після прийняття рішення про призначення пенсії, особі буде надіслано повідомлення про необхідність особистого звернення до сервісного центру для ідентифікації. Вебпортал має зручне меню та посилання, які надають підказки, роз’яснення, що роблять його простим у користуванні. Пенсіонери можуть щомісячно звіряти дані щодо суми пенсії, яку отримують, здійснювати контроль за зміною призначеної пенсії (із урахуванням надбавок, підвищень, доплат) тощо. За потреби можуть звернутися із запитаннями або скаргами до фахівців Пенсійного фонду й отримати відповідь на свою поштову або електронну адресу, замовити необхідні довідки й документи тощо.

Пенсійним фондом України у червні 2020 року розпочато впровадження нової системи «Автоматичне призначення пенсій». Особливістю новації є те, що особам, які скористуються нею, пенсію буде призначено без особистого звернення до територіального органу Пенсійного фонду на підставі поданих документів через портал електронних послуг при досягненні особою пенсійного віку. При цьому немає необхідності додатково звертатись та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду. Послуга надається засобами вебпорталу з використанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Набувають популярності сервіси «електронна трудова книжка», в якій міститься інформація про всі трудові відносини працівника за даними звітних відомостей роботодавців та про сплачені страхові внески з 1998 року. Спеціалістами проводиться робота з оцифрування трудових книжок по застрахованих особах.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики