UAEU2.JPG

Багато написано книжок та складено пісень про славного гетьмана українського Богдана Хмельницького. Та про нього можна говорити й говорити, бо до нього Україна не знала настільки розумного та дипломатичного політичного діяча. Богдан Хмельницький зробив перші кроки до незалежної України.

Намагався підтримувати добрі відносини з багатьма варварськими сусідами, з якими до нього дуже небагато людей спробували би вести переговори. Він розумів, що досягти розквіту неможливо, терплячи постійні навали загарбників, і намагався під час перемир’я налагодити збройні сили тогочасної України, якими були козацькі дружини. Особою Богдана Хмельницького можна пишатися, бо завдяки власній роботі над собою він зміг отримати гарну освіту.

Народився Богдан Хмельницький 27 грудня 1595 в селі Суботів у родині сотника чигиринського полку Михайла Хмельницького. Навчання Богдана почалося в київській братській школі, після закінчення якої він вступає до Єзуїтського колегіуму в Ярославлі, продовжив навчання у Львові. Опанував мистецтвом риторики і письма, а також досконало польською мовою та латиною, Хмельницький не перейшов в католицтво, а залишився вірним батьківській  вірі- православ’ю.

У 1620-1621 роках Богдан Хмельницький бере участь у польсько-турецькій війні, під час якої гине його батько, а він сам потрапляє в полон. Після двох років полону, йому вдається втекти (за іншими даними, був викуплений родичами). Після повернення до Суботова він записується в реєстрове козацтво. Потім буде низка походів із запорожцями на турецькі міста. Під час повстання козаків 1630-1638 років ім’я Хмельницького   згадується тільки один раз при підписанні договору про капітуляцію, який був написаний рукою Хмельницького (він був генеральним писарем у повсталих козаків) і підписаний ним та козацьким старшиною. 1635 – за хоробрість був нагороджений золотою шаблею від польського короля Владислава IV. У 1644-1646 роках брав участь у війні Франції з Іспанією, командуючи більш ніж двохтисячним загоном козаків. Скориставшись відсутністю Хмельницького, польський підстароста Чаплинський, напав на його хутір і пограбував його. Безплідні спроби шукати відплати на суді призвели до того що Хмельницький підняв у січні 1648 року козаків на бунт.

З 1648 року Хмельницький з чотирьохтисячним військом виступив проти поляків. Це був початок нового козацького повстання, яке незабаром перетворилося на Національно-визвольну війну українського народу, очолену Хмельницьким. У битві біля Жовтих Вод і під Корсунем повсталі в союзі з татарами розбили польське військо, але не змогли повною мірою скористатися плодами перемоги.  Хмельницький був проголошений гетьманом і урочисто вступив до Києва. Після відновлення військових дій, українські війська під його командуванням завдали полякам нищівної поразки, Але, через зраду кримського хана, Хмельницький був змушений укласти невигідний і недовговічний Зборівський мирний договір, по суті тільки підтвердив колишні права малоросійського козацтва. Війна тривала.

На початку червня 1651 відбулася битва під Берестечком, що закінчилася поразкою козацького війська. Кримський хан кинувся навтіки, а коли Хмельницький намагався зупинити його, захопив гетьмана і близько місяця утримував в полоні.

Восени був укладений Білоцерківський договір, який знищив майже всі завоювання українського народу. Але Хмельницький продовжував  боротьбу і через рік вщент розгромив двадцятитисячне польське військо під Батогом. Переконавшись, що Україні не обійтися власними силами, Богдан звернувся до Москви з пропозицією про возз’єднання України з Росією. У 1654 році в Переяславі уклав військовий союз з Московським царством, згідно з яким Україна увійшла до складу Московської держави на конфедеративній основі, й скерована також протии Речі Посполитої. Наприкінці свого життя намагався переорієнтуватися на союз зі Швецією та Османською Портою, вбачаючи в амбіціях Москви небезпеку козацькому суверенітету.

Богдан Хмельницький перебував на чолі гетьманської управи до самої смерті. Помер Хмельницький 27 липня 1657 від інсульту. Похований у селі Суботові, в побудованій ним самим кам’яній церкві, яка існує до теперішнього часу.

За матеріалами інтернет видань