UAEU2.JPG

Нові формати, актуальні теми, сучасні методи проведення, близько 200 «дистанційних» учасників – вшосте на Черкащині пройшов форум «ГРАНТуємо зміни». Впродовж двох днів онлайн-учасники говорили про перехід в онлайн, переваги та стратегії розвитку громад завдяки сервісам мережі Інтернет.

2020 рік – рік пандемії коронавірусу у світі. Він накладає обмеження на проведення масових заходів. Зазнав змін і вже традиційний для Черкащини форум інститутів громадянського суспільства «ГРАНТуємо зміни». Обрали й відповідну тематику для його проведення «Життя громад в епоху онлайн».

– Шостий рік поспіль ми командою однодумців організовуємо та проводимо цей форум, – відзначає заступник голови ОДА Роман Карманнік. – у минулі роки вчилися писати грантові проекти, взаємодіяти з владою, знайомили громадські організації між собою. Нині ж вчимося, як здобуті знання та досвід перенести в онлайн. У програмі – цікаві теми: як будувати взаємодію з людьми і керувати командою в digital-середовищі, онлайн-освіта, психологічний комфорт в епоху онлайн, як використовувати сучасні цифрові інструменти, як підготувати ефективний онлайн захід та про стратегічний розвиток громад в час пандемії. Головне, що ми продовжуємо об’єднувати людей, які рухають процеси сучасності.

До лекцій долучилися представники громадських організацій та ініціатив, органів місцевого самоврядування, закладів вищої освіти, місцевих органів влади.Протягом двох днів учасники слухали мотивуючих спікерів з України та з-за кордону. З-поміж мотивуючих спікерів був і представник Мінцифри, який нині опікується питаннями діджиталізації в Україні, Вадим Бортник. У минулому – підприємець, власник мережі сандвіч-барів, зараз же він працює над упровадженням держави й смартфоні. Твердить, його мотивують складні завдання, які вимагають значних зусиль.

– Головна ідея того, що зараз робить Мінцифри, полягає у тому, аби громадянин став у центрі усіх процесів, – каже Вадим Бортник. – Ми вирішили, що всі послуги треба перевести в онлайн, бо це зручно, адже людина може отримати необхідну їй послугу відразу. Так собі клієнтоцентрична держава. Більше 5 млн людей уже є користувачами нашого додатку «Дія». За рік ми підняли високий темп роботи і він значно вищий, аніж у приватному бізнесі. Зараз маємо підтримку на державному рівні, маємо волю щось змінювати. Адже цифровізація є стратегією держави на майбутнє.

Втім, наголосив Вадим Бортник, трансформація важлива не лише на державному, а й регіональному рівнях. Зокрема через програми інформатизації, які міститимуть перелік завдань для кожного населеного пункту з цифровізації. Рекомендації до їх розробки доопрацьовують у Мінцифри.

Також у ході форуму провели традиційний Ярмарок громадських ініціатив. Свою роботу представили 13 громадських організацій у форматі відео-ролика, презентації або просто онлайн виступом. Визначали переможців у 3-х номінаціях:

– креативність: громадська  ініціатива «Культурний хаб на базі бібліотеки»;

– масштабність: громадська організація«Черкаська молодіжна рада»;

– активність: громадська організація «ЧистоЧе».

Гран-прі отримала організація, яка набрала найбільшу кількість голосів, – Перша Черкаська SUP-станція.

Переглянути виступи спікерів всі охочі мають можливість на yutube-сторінці Департаменту регіонального розвитку:

Форум ГРАНТуємо зміни 6.0 (день перший) – https://youtu.be/UeHTc-Byixk

Форум ГРАНТуємо зміни 6.0 (день другий) – https://youtu.be/LmpUIAPmVeo

Ініціювали та організували Форум Департамент регіонального розвитку, Управління комунікацій, Управління культури та охорони культурної спадщини ОДА, а також активні громадські організації.