gerbuk.JPG

20 жовтня вперше у Черкасах  відбулося засідання Національної платформи «Перспективи розвитку в Україні технологічних парків з перероблення відходів».

У заході взяли участь представники органів державної влади та місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, бізнес-структури, які працюють у сфері поводження з відходами, науковці та природоохоронні громадські організації.

Перед початком засідання відбувся прес-брифінг для представників регіональних засобів масової інформації.

Метою Національної платформи є поліпшення державно-приватного партнерства у питаннях захисту здоров’я людини та навколишнього середовища шляхом безпечного виведення з обігу та належного управління промисловими та небезпечними відходами.

Учасники засідання обговорили питання загроз надзвичайних ситуацій внаслідок незаконного розміщення небезпечних відходів, перспектив розвитку в Україні технологічних парків з перероблення відходів та формування правових засад їх створення. А також впровадження екологічно дружніх технологій у сферу поводження з небезпечними та промисловими відходами.

Голова Черкаської обласної державної адміністрації Сергій Сергійчук акцентував увагу на важливості державно-приватного партнерства у сфері поводження з промисловими та небезпечними відходами. У Черкаській області таке партнерство вже має певні позитивні результати, але для його розвитку потрібне вдосконалення правової бази для залучення інвестицій як на національному, так і на міжнародному рівні.

На Черкащині, наприклад, щороку утворюється більше 350 тисяч тонн твердих побутових відходів. Їх захоронюють на 21 полігоні та 456 сміттєзвалищах. Але в області немає жодного сучасного сміттєпереробного заводу.

– Тому одним із пріоритетних напрямків моєї діяльності на посаді голови Черкаської ОДА є розвиток інфраструктури у сфері поводження з відходами. Будівництво нових обʼєктів з їх утилізації та переробки. Впровадження сучасних технологій у цій сфері. Саме тому ми сьогодні розробляємо Регіональний план управління відходами в Черкаській області до 2030 року. Це дозволить системно підійти до вирішення проблеми. План дасть старт розбудові інфраструктури у цій сфері. Вже в листопаді цього року плануємо презентувати його на сесії обласної ради, – зауважив Сергійчук. 

У цьому документі особлива увага приділяється утилізації небезпечних відходів. У планах є до 2030 року зменшити обсяг їхнього захоронення до 30% та збільшити утилізацію до 70 %.

Згаданий план також дасть необхідні гарантії та стимули для інвестицій в сферу переробки відходів. Він стане фундаментом для залучення коштів в сміттепереробку.

Тетяна Тимочко, голова Всеукраїнської екологічної ліги, наголосила, що в Україні нині відсутня цивілізована система поводження з промисловими та небезпечними відходами. Це призводить до забруднення вод, ґрунтів і атмосферного повітря і, як наслідок, є причиною захворювань українців. Уряд і зокрема Міндовкілля у співпраці з Верховною Радою України мають терміново підготувати, прийняти систему нормативно-правових актів у цій сфері, що відповідали б європейській практиці поводження з промисловими та небезпечними відходами.

Директор компанії «UKRAVIT» Віталій Ільченко розповів про досвід підприємства та успішну реалізацію ідеї створення на базі існуючого майнового виробничого комплексу технологічного рисайклінг парку.

Нині компанія є партнером Організації Об’єднаних Націй з промислового розвитку. Вже найближчим часом Україна може отримати важливий позитивний досвід створення індустріального парку кластерного типу для перероблення та екологічно безпечної утилізації промислових та небезпечних відходів.

Холдинг має виробничі компоненти, всю необхідну інфраструктуру, науковий інститут і надсучасну лабораторію, фахові кадри і забезпечує сучасні безпечні умови праці. А головне, ідея створення сучасного технологічного парку схвально є дуже актуальною для розвитку Черкаської області.

Демонстрація успішних бізнесових і виробничих моделей сприятиме залученню нових міжнародних інвестицій, промислового розвитку і розбудови економіки держави, а також підвищенню її соціально-позитивного іміджу на міжнародному рівні.

А у практичній площині створення сучасних технологічних парків забезпечить розв’язання багатьох застарілих проблем у сфері належного управління промисловими та небезпечними відходами і, як наслідок, реалізує конституційне право українців на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

 

Інформація Пресслужба ОДА