gerbuk.JPG

Європейський тиждень місцевої демократії є загальноєвропейським заходом, який об'єднує місцеву владу та мешканців з метою розвитку та укріплення демократичних інституцій. Він координується Конгресом місцевих і регіональних влад, який є політичною асамблеєю, що складається з місцевих і регіональних обраних представників 47 країн-членів Ради Європи.

Офіційний старт Європейського тижня місцевої демократії відбувся 15 жовтня 2007 року під час проведення у Валенсії (Іспанія) 15-ї сесії Конференції європейських міністрів, відповідальних за місцеве і регіональне управління – в дату,  коли у 1985 році відбулось відкриття для підписання Європейської хартії місцевого самоврядування. Цього ж року до відзначення Європейського тижня місцевої демократії приєдналась і Україна. У більшості регіонів було успішно впроваджено ряд заходів, які сприяли залученню громадян, молоді до справ місцевого самоврядування та кращому усвідомленню ними європейського вектора розвитку нашої країни.

Тиждень передбачає проведення заходів в усіх країнах-членах Ради Європи з метою активізації процесів розповсюдження інформації щодо принципів та досягнення місцевої і регіональної демократії у Європі, сприяння обізнаності громадян щодо можливостей вирішення питань місцевого значення та їх залучення до прийняття управлінських рішень.

При вступі до Ради Європи Україна взяла на себе зобов’язання щодо реалізації основних європейських принципів місцевого і регіонального розвитку. Україною ратифіковано та здійснюється імплементація усіх міжнародно-правових договорів Ради Європи в сфері місцевої і регіональної демократії, головним з яких є Європейська хартія місцевого самоврядування.

Євроінтеграція – це процес, який не тільки потребує політичної волі та значних зусиль на центральному рівні, але й належного рівня сприйняття та розуміння, а також безпосередньої роботи на рівні громад та регіонів. Рада Європи вважає, що вільне отримання інформації щодо національних та європейських стандартів і принципів функціонування системи місцевого самоврядування та забезпечення можливості громадян активно брати участь у вирішенні питань своїх міст та регіонів, і є головною передумовою здійснення ефективного та демократичного управління на місцях.

Сьогодні велику увагу влада приділяє політиці, направленій на  відновлення громадської довіри до демократичних інститутів та політиків, щоб громадяни реально відчували, що вони впливають на  політику а їхні інтереси належно захищені. Довіра між людьми та владою є ключовим фактором для функціонування демократії, а місцева влада відіграє вирішальну роль у зміцненні довіри громадськості до демократичних систем врядування.

Місцевий рівень ідеально підходить для партисипативної демократії, де громадяни можуть брати участь у процесі прийняття рішень за допомогою бюджету участі, громадських рад, петицій, відкритого міста, інших механізмів та сервісів, а також впровадження передових практик.

Міста-учасники заохочуються до зміцнення місцевої демократії, зокрема, практикуючи відкрите врядування. Це проста, але потужна ідея, що уряди працюватимуть краще для людей, якщо органи влади будуть прозорими, партисипативними та підзвітними, то вони будуть краще працювати для людей. Відкрите врядування забезпечує краще прийняття рішень, більшу довіру громадськості до інститутів та більш ефективні послуги.

В цей день завжди проводяться Дні відкритих дверей в органах місцевого самоврядування, для того, щоб громадяни могли ознайомитись ближче зі структурою місцевих органів влади, їх повноваженнями. Проводяться зустрічі з активною частиною громадськості задля того, щоб у відкритому діалозі почути один-одного та дійти згоди у питаннях, які потребують вирішення на місцевому рівні.

Проте вже другий рік поспіль проведенню заходів офлайн перешкоджає коронавірусна інфекція. Тому задля убезпечення здоров'я громадян зібрань цього року не проводимо. Але ми відкриті для спілкування в будь-якому іншому форматі, благо, що нинішні інформаційні технології це дозволяють.

Всі проекти рішень, що виносяться на розгляд міської ради та виконавчого комітету розміщуються на сайті міської ради, де кожен має можливість з ними ознайомитись. Проекти регуляторних актів друкуються не лише на сайті, а й в міській газеті "Місто робітниче". Окрім сайту інформація про діяльність влади та про важливі події висвітлюється на сторінці ради у соціальній мережі "Facebook", де людина може опублікувати свій коментар. На сайті працює сервіс "електронні звернення", невдовзі започаткуємо сервіс "Електронні петиції".

Головне, щоб між владою і громадою був налагоджений конструктивний діалог, щоб сторони чули один одного, прислухались до різних думок. Щоб влада була відкритою і зрозумілою, а громада була активною і брала участь у вирішенні проблем  місцевого рівня. Адже розвиток громади, підвищення

Інформація відділу з питань внутрішньої політики