gerbuk.JPG

Верховна Рада України доручила Кабінету Міністрів до 1 грудня поточного року провести конкурс на кращий ескіз великого Державного Герба України. За постанову №3994 проголосували  279 народних депутатів. Співавторами проекту виступили Голова Верховної Ради Дмитро Разумков, перший віце-спікер Руслан Стефанчук і перший заступник керівника депутатської фракції політичної партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко.

Відповідно до Постанови конкурс заплановано провести в такі етапи:

- до 1 жовтня 2020 року утворити організаційний комітет, розробити та затвердити відповідні положення, а також вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення організації та проведення конкурсу;

- до 1 листопада 2020 року здійснити всебічне суспільне обговорення ескізу великого Державного Герба України.

- до 1 грудня 2020 року визначити переможця та подати на розгляд Верховної Ради України пропозиції, встановлені за результатами конкурсу.

Питання Великого державного герба: передісторія    

Як відомо, в лютому 1992 року Верховна Рада постановою затвердила Державний герб незалежної України, який має статус малого герба - золотий Тризуб на синьому щиті.

Проводилося кілька конкурсів щодо великого Герба, але вони були безрезультатними. Ця спроба вже четверта і чи буде вона успішною прогнозувати важко. Але конкурс буде проведено і, можливо, найкращий ескіз, який буде обрано комісією, таки знайте підтримку народних обранців.

Відповідно до Конституції, "великий Державний герб України встановлюється з урахуванням малого Державного герба України та герба Війська Запорізького законом, та приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики