gerbuk.JPG

День шахтаря для містян свято особливе. Адже воно тісно пов’язане  з виникненням нашого міста, яке розпочало свою біографію з моменту розроблення Юрківського буровугільного комплексу у 1947 році. Професійне свято шахтарі відзначають в останню неділю серпня. Це свято сміливих людей, які виконують небезпечну роботу, та видобувають із надр землі вугілля.

Хоча у Ватутіному вже немає підприємств вугільної промисловості, зате  тут проживає ще багато ветеранів шахтарської праці та їх родини. Вперше святкування Дня шахтаря у нашому місті відбулося 29 серпня 1948 року. Не став винятком і теперішній 2020 рік.

В зв’язку з карантинними обмеженнями масштабних загальноміських заходів не планувалося, проте ветерани-шахтарі та представники шахтарських родин пройшлися традиційною ходою від привокзальної площі до міського кладовища, на якому поховані 12 шахтарів, що загинули під час  аварії на Південно-Західній шахті у 1977 році.

Тут відбувся невеликий жалобний мітинг за участі  секретаря міської ради Сергія Бабюка, заступника міського голови Таїсії Дудник, керуючого справами виконкому Таїсії Стеценко, голови громадської організації ветеранів Наталії Котик, ветеранів шахтарської праці та представників родин загиблих і померлих шахтарів.

Звертаючись до присутніх, начальник відділу з питань внутрішньої політики Валентина Кравченко наголосила на важливості шахтарської праці, зазначивши,  що праця шахтарів пов’язана з ризиком, і спускаючись під землю, куди не проникає сонячне проміння, ніколи не можна було бути впевненим у щасливому поверненні. Тому шахтарі бажали один одному – щоб число спусків обов’язково відповідало числу підйомів. Та, на превеликий жаль, шахтарських жертв не уникнуло і наше місто.

Було зачитано імена 23-х гірників, які в різні часи загинули на шахтах міста: Це Баранов Павло Миколайович, Бондар Михайло Тимофійович, Гриценко Олександр Леонтійович, Даценко Микола Панасович, Жоган Іван Іванович, Завалій Анатолій Матвійович, Задорожній Олександр Анатолійович, Кабанячий Володимир Васильович, Кольцов Геннадій Іванович, Кононенко Іван Якович, Кучеренко Василь Григорович, Ліпінський Іван Тимофійович, Мізін Віктор Якович, Мукосій Анатолій Іванович, Назаренко Анатолій Васильович, Носаченко Анатолій Іванович, Олійник Олександр Петрович, Пастушенко Володимир Іванович, Притула Григорій Гордійович, Притуляк Олександр Петрович, Скрипник Віктор Миколайович, Харлашкін Іван Костянтинович та Чорновіл Віталій Степанович.

Їх пам'ять та пам’ять про шахтарів, які вже покинули земне життя, всі присутні вшанували хвилиною мовчання. До могил загиблих під час виконання професійних обов’язків шахтарів, колишніх керманичів  підприємств вугільної промисловості, Почесних шахтарів, шахтарів, які своєю працею уславили наше місто і нині покояться на кладовищах міста та села Юрківки,  поклали квіти.

Після цього ветеранів-шахтарів чекала програма, підготовлена ветеранськими колективами: фольклорним ансамблем «Скаливатчанка» та солістом Михайлом Крижанівським. Міський музей організував змістовну виставку шахтарської історії, про експонати якої залюбки розповів директор музею Віталій Богославський.

Звучали також вітання від секретаря міської ради Сергія Бабюка, начальника відділу культури і туризму Андрія Мартиненка, голови міської організації ветеранів Наталії Котик, голови первинної організації ветеранів-шахтарів В’ячеслава Білозьорова, представниці шахтарської династії Світлана Рябозей.

У вечірній програмі оркестр духових інструментів Палацу культури подарував містянам нову і цікаву програму.

Дякуємо підприємцям: Ольховському Володимиру, Каргалику Євгену, Кухаренко Ользі та Петру Мацепі, які допомогли організувати для шахтарів смачне частування, та всім, хто долучився до проведення  свята.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики