UAEU2.JPG

У зв’язку з набранням чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення виборчого законодавства",  яким внесено зміни, зокрема, до Закону України "Про Державний реєстр виборців", можливість брати участь у голосуванні за місцем фактичного проживання, в тому числі на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року, отримають  внутрішньо переміщені особи,  виборці, які не мають зареєстрованого місця проживання та “трудові мігранти”, які мають місце реєстрації в одному населеному пункті, а реально живуть в іншому.

Так, з 1 липня по 9 вересня 2020 року включно, кожен виборець незалежно від того, де зареєстроване його місце проживання, може закріпити своє фактичне місце проживання як виборчу адресу та проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року у відповідній місцевості. Зробити це можна надіславши до органу ведення Державного реєстру виборців заяву з використанням мережі "Інтернет" або звернувшись особисто до працівників відділу та подати паперову заяву про зміну виборчої адреси за місцем свого фактичного проживання. Зокрема, зазначимо, що враховуючи останні зміни, внесені до актів ЦВК, у відповідній заяві необхідно лише вказати адресу житла, за якою виборець фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою. Додавати до заяви підтверджуючі документи не потрібно. Ця виборча адреса буде позначена як постійна, тож не доведеться більше проходити процедуру зміни місця голосування без зміни виборчої адреси на наступних виборах або референдумах. Звісно, якщо не буде якихось короткострокових відряджень, запланованих на день голосування.

Також варто пам’ятати, що протягом шести місяців не дозволено повторної зміни виборчої адреси. Наприклад, якщо ви зміните виборчу адресу 2 липня 2020 року, наступну зміну можна зробити лише після 2 січня 2021 року.

Також пропонуємо ознайомитись в інформацією про використання електронних сервісів - https://www.facebook.com/watch/?v=212935869944693Інформація відділу ведення Державного реєстру виборців