UAEU2.JPG

Міжнародний день здоров’я жінок відзначають 28 травня. Згідно з інформацією Національного центру комплементарної та інтегративної охорони здоров’я США (NCCIH), жінки частіше хворіють, однак рідше помирають передчасно порівняно з чоловіками. Це зумовлено фізіологією та особистим ставленням до способу життя, інформують в управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації.

Завідувачка гінекологічного відділення Черкаської обласної лікарні Марина Пікуль зазначає, що за останні двадцять років фахівці фіксують розвиток злоякісних пухлин у більшості жінок. За словами лікарки, появу новоутворень провокують стреси: систематична нервова напруга знижує функціонування імунітету, починаються запальні хвороби, змінюється гормональний фон. За даними Черкаського обласного онкологічного диспансеру у 2019 році, на обліку перебували жінки, які мали пухлини в: молочних залозах (5705), шийці матки (2342), тілі матки (2857), яєчників (1184).

Нині кваліфіковані лікарі черкаських закладів охорони здоров’я надають якісні медичні послуги, щоб покращити самопочуття пацієнток та запобігти появі нових захворювань. За підтримки Державного фонду регіонального розвитку та ініціативи обласної влади в регіоні ефективно функціонує мережа центрів здоров’я жінки. Діяльність медичних закладів сприяє оперативному діагностуванню жіночих онкологічних хвороб на початкових стадіях (минулоріч обстежили 24 тисячі).

Начальниця Управління охорони здоров’я Лариса Кошова зазначає, що реалізація проекту сприяє популяризації збереження репродуктивного здоров’я та здорового способу життя серед жінок.

– Зараз скринінгові кабінети обладнані сучасними мамографічними пристроями та УЗД апаратами, кольпоскопами МІС «Доктор Елекс» завдяки ефективній співпраці державного та неурядового секторів, команді спеціалістів та якісному наданні медичної допомоги в закладах охорони здоров’я, – зазначає директорка УОЗ ЧОДА Лариса Кошова.

За її словами, дистанційні консультації з провідними фахівцями відбуваються на базі п’яти медичних установ: Черкаського обласного онкологічного диспансеру, Уманської, Золотоніської та Звенигородської центральних районних лікарень, Смілянської міської лікарні. Усі кабінети об’єднані в єдину мережу для оперативного реагування, діагностування та надання медичної допомоги. Завдяки алгоритму роботи за напрямком мамології, фахівці оглядають рентгенівські знімки молочних залоз жінок через монітор, які надходять з усіх районних центрів до Черкаського обласного онкологічного диспансеру через інтернет.

Джерело: сайт Черкаської ОДА