UAEU2.JPG

14 грудня в Україні віддають данину поваги людям завдяки яким найстрашніша ядерна аварія ХХ століття не переросла в смертний вирок не тільки Україні, а й іншим країнам світу. Їх мужність, професійність та відвага дозволили в найкоротші терміни накрити зруйнований 4-й енергоблок Чорнобильської атомної електростанції та перекрити витік згубного для всього живого випромінювання.

До цієї дати вже стало традиційним проводити зустрічі міського голови з чорнобильцями. Не став виключенням і цей рік. Таке зібрання відбулось 6 грудня в сесійній залі міської ради за участі заступників міського голови, секретаря міської ради, керівників комунальних підприємств та представників управління праці та соціального захисту населення.

Проблеми, які турбують чорнобильців у різних сферах, озвучив голова міської в Черкаській області громадської організації «Союз Чорнобиль України» Микола Павленко, яку з віднедавна він очолює, та інші учасники зустрічі. Піднімались питання: відшкодування вартості проїзду ліквідаторів до місця оздоровлення і назад, забезпечення постраждалих санаторно-курортним лікуванням, щодо  оплати послуг за відкачування  рідких побутових відходів мешканцям приватного сектору, порядок оплати за опалення в разі відсутності централізованого теплопостачання та газу, встановлення нормативів на споживання комунальних послуг,  та інші.

Найбільше питань стосувались монетизації пільг. З цього питання детальні роз’яснення надала начальник відділу персоніфікованого обліку пільгової категорії громадян управління праці та соціального захисту населення Світлана Стрижикоза. Світлана Миколаївна розповіла, що з 1 жовтня поточного року пройшла монетизація пільг. Пільги на житлово-комунальні послуги розраховуються органами соціального захисту в готівковій або безготівковій формі, за вибором самого пільговика. В зв’язку з тим, що такий механізм в Україні запроваджується вперше, виникають неточності, технічні неузгодження, які вирішуються в процесі роботи. Доповідач звернулась до присутніх в разі виникнення проблем з даного питання, персонально звертатись до їх установи де буде надано інформаційну та практичну допомогу.

Ще одне болюче питання, яке вкрай турбує чорнобильців, це вилучення діючих посвідчень при оформленні документів на отримання чорнобильських посвідчень нового зразка, в порушення вимог постанови КМУ від 11 липня 2018 року №551. З цього приводу міський голова дав доручення заступнику управління праці та соціального захисту населення Аллі Зажирєловій в найкоротші терміни розібратись з даною проблемою.

Окрім іншого міський голова відповів на запитання чорнобильців, що стосувались долі лікарні, роботи по залученню в місто інвестицій, можливості надання організації приміщення для здійснення ними статутної діяльності та інші.

На завершення зустрічі міський голова наголосив, що за результатами зустрічі будуть дані доручення, розповів про заходи, які заплановані в місті до Дня вшанування ліквідаторів та запросив всіх взяти у них активну участь.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики