gerbuk.JPG

У неділю, 1 грудня, у різних куточках планети відзначали День боротьби зі СНІДом.  Цю дату було обрано з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн прозвучав заклик соціальної терпимості та обміну інформацією щодо ВІЛ та СНІД.

За інформацією Центру громадського здоров'я МОЗ України кожен сотий українець у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ. Станом на 1 жовтня 2019 року, під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я на контрольованій території України перебуває майже 137 000 ВІЛ-позитивних людей.

З метою зміцнення партнерської взаємодії у секторі ВІЛ/СНІДу, направленої на формування комплексної системи послуг для представників груп найвищого ризику в м.Ватутіне, 2 грудня на базі Ватутінського міського центру соціальних служб  для сім’ї, дітей та молоді відбулася робоча зустріч з формування спільного бачення протидії епідемії ВІЛ/СНІД  у м.Ватутіне.

На зустрічі були присутні лікар-інфекціоніст Вікторія Дремлюга, медична сестра кабінету «Довіра» Вікторія Заглядова, директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Чорнобай, заступник директора-начальник відділу центру Олена Басюра, представник благодійної організації «Єдність та порозуміння» Наталія Лещенко та фахівці із соціальної роботи Світлана Лукашенко та Тетяна Ільченко.

В ході зустрічі її учасники визначили головні тенденції надання допомоги представникам груп найвищого ризику і визначили пріоритетні індивідуальні та колективні дії.

Олена Басюра акцентувала увагу учасників заходу на тому, що фахівці, що працюють у команді, повинні координувати свої дії, розподіляти обов’язки таким чином, аби якнайшвидше і якнайкраще задовольнити потреби клієнта, який відноситься до групи підвищеного ризику чи перебуває в складних життєвих обставинах. Також вона представила дорожню карту та покроковий алгоритм перенаправлення клієнта.

 Алла Чорнобай додала, що таку ж саму дорожню карту можуть формувати  сімейний чи профільний лікар, медична сестра чи фельдшер для отримання клієнтом необхідних соціальних послуг. Користуючись нагодою вона презентувала брошуру  «Ходіння по муках, або робота над помилками», яка розроблена на допомогу батькам, які мають наркозалежну дитину.

Зустріч також дала можливість переглянути існуючі потреби і прогалини та обговорити спільні кроки у відповідь на виклики епідемії.

В результаті роботи всі учасники зустрічі прийшли до спільного висновку ,про те що діяльність, спрямована на покращення послуг представникам груп найвищого ризику, повинна передбачати всеохоплюючий підхід.

Інформація Ватутінського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді