UAEU2.JPG

В рамках щорічної акції «16 днів проти насильства»  28 листопада 2019 року на базі Ватутінського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді об 14.00 відбувся круглий стіл з представниками організацій, які працюють в напрямку попередження та запобігання насильству та жорстокого поводження з дітьми на тему «Взаємодія державних установ та громадських організацій з протидії домашньому насильству та жорстокого поводження з дітьми».

На заході були присутні  начальник служби у справах дітей Надія Оришич, завідувач сектором у справах сім’ї, дітей, молоді та спорту Валентина Дроздова, директор Ватутінської філії Черкаського обласного центру зайнятості Світлана Бабенко, методист з психологічної служби відділу освіти Оксана Міненко, виконуюча обов’язки старшої сестри медичної комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Ольга Гавчук, директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Чорнобай, її заступник і начальник відділу Олена Басюра, а також фахівці із соціальної роботи міського центру.

Зі словами  привітання розпочала зустріч Алла Чорнобай. Вона зазначила:  «Сьогодні дуже часто ми говоримо про те, що насильства в сім’ї не повинно бути. Проте майже так само часто чуємо про випадки вчинення насильства чоловіка над жінкою, батьків над дітьми. Найстрашніше те, що рамки сімейного насильства виходять за межі дому – і розширюють їх діти, які потерпають від насильства в сім’ї, скоюючи жорстокі вчинки щодо своїх однолітків. Жорстоке ставлення до дітей визнано однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини у світі. Без подолання цього згубного явища не можливо створити умови для повноцінного розвитку дитини, реалізації її особистості.»

Під час роботи провідний фахівець із соціальної роботи Світлана Лукашенко ознайомила присутніх з видами насильства (фізичне, психологічне, економічне, сексуальне) та їх ознаками. Вона зазначила, що з психологічної точки зору: жорстоке поводження з дітьми – це дуже часто результат того, що самі батьки в дитинстві страждали від насильства в родині. Іноді вони намагаються виправити власні помилки і використовують для того своїх дітей, як мішень. І цей сценарій може повторюватись декілька поколінь.

Під час заходу було обговорено механізм взаємодії суб’єктів соціальної роботи та акцентовано увагу на діяльності мобільної бригади, яка створена при Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Підводячи підсумки роботи Алла Чорнобай подякувала присутнім за активну участь та зауважила, що хоча державою зроблені помітні кроки для викорінення явища насильства в сім’ї, жорстокого ставлення до дітей, однак ця проблема залишається досить гострою і продовжує поширюватись. Тому важливим кроком до подолання проблеми насильства в родині має стати її усвідомлення, як суспільством в цілому, так і кожним окремим громадянином. Адже ця проблема досить часто є прихованою і для суспільства, і для тих, хто є жертвою такого насильства. А це можливо лише за умови проведення широкої просвітницької кампанії, спрямованої на подолання стереотипів у сімейних відносинах та створення у суспільстві атмосфери нетерпимості до будь-яких проявів насильства та жорстокості.

Інформація Ватутінського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді