UAEU2.JPG

Розміщення та складування обрізаних гілок та крон дерев біля сміттєвих майданчиків на території міста є актуальним та наболілим питанням. Останнім часом, на жаль, різко зросла кількість таких випадків. Але давайте розглянемо передумови виникнення цього питання та причинно-наслідковий зв'язок, без якого вирішення проблеми по суті неможливо.

Кожен сміттєвий майданчик з визначеною кількістю контейнерів розраховується на чисельність населення, що ними користується відповідно до норм надання послуг з вивезення побутових відходів.

Цілком зрозуміло, що мешканці квартир, що проживають у багатоквартирних будинках не висаджують дерев у своїх квартирах, а масове скупчення гілок на сміттєвих майданчиках є наслідком необдуманих дій зі сторони недобросовісних мешканців з навколишніх приватних будинковолодінь, які прагнуть забезпечити чистоту та порядок біля своїх садиб одночасно створивши несанкціоноване звалище в іншому місці та головну біль для жителів тих багатоквартирних будинків, поруч з якими знаходяться сміттєві майданчики.

Гілки та крони дерев відносяться до великогабаритних не побутових відходів. Тому, мешканці та власники приватних будинковолодінь не мають права зносити та складувати гілки та крони дерев на сміттєвих майданчиках, а мають знайти їм пристосування самостійно (перерубати, перерізати, використати за призначенням, тощо) або замовити послугу у надавача послуги з вивезення такого різновиду відходів за власні кошти. Власникам приватних будинковолодінь забороняється засмічувати будь-які території міста, в тому числі й контейнерні майданчики, складуванням гілля.

Залишки обрізаного гілля, що зносяться особами з приватних домоволодінь на територію найближче розташованих сміттєвих майданчиків, що утворюють звалища гілля є недотриманням Правил благоустрою території м. Ватутіне та с. Скаливатка та порушенням вимог законодавства з питань благоустрою населених пунктів.

 Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 16 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», на об’єктах благоустрою забороняється вивозити і звалювати в не відведених для цього місцях відходи, траву, гілки, деревину, листя, сніг.

П.4.8.1. Правил благоустрою території м.Ватутіне та с.Скаливатка,затверджених рішенням міської ради від 28.11.2018 р. № ­­­­­­64-8/VІІ встановлено, що суб’єктам підприємницької діяльності, підприємствам, організаціям, установам, громадянам, органам самоорганізації населення, об’єднанням громадян з метою забезпечення чистоти та порядку міста, належного утримання зелених насаджень забороняється виносити і звалювати сміття, будівельні, господарські, побутові, харчові відходи, відходи виробництва, траву, листя, гілки, сніг в невстановлених для цих цілей місцях на будь-якій території міста та села.

За розміщення та складування гілок та крон дерев у не відведених для цього місцях на території м.Ватутіне передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.

Статтею 152 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачено, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн. до 1 360 грн.) від і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 850 грн. до 1 700 грн.).

В разі виявлення будь-яких фактів щодо самовільного зносу, розміщення та складування обрізаних гілок та крон дерев рекомендуємо звертатися до спеціально уповноважених органів для відповідного реагування: до уповноваженої особи виконавчого комітету Ватутінської міської ради – головного спеціаліста, інспектора з благоустрою в час роботи посадової особи (в робочі дні з 08:00 до 17:15 год.) та територіальних органів поліції. Якщо ж ви стали безпосереднім свідком або очевидцем вчинення таких діянь також радимо невідкладно звертатися до оператора телефонної лінії «102» для виклику та виїзду органів поліції на місце події.

До моменту прибуття уповноважених осіб на місце події пропонуємо, за наявності портативних засобів, здійснювати фіксацію (фото-, відео-) вчинених діянь, що значно допоможуть у підтвердженні неправомірних вчинків такої особи, оскільки практичний досвід вказує на те, що відсутність доказових матеріалів ускладнює можливість притягнення винних осіб до відповідальності за скоєні діяння. 

Тому, виконавчий комітет Ватутінської міської ради наполегливо закликає та просить мешканців міста, насамперед мешканців приватних будинковолодінь, не зносити, не розміщувати та не складувати гілки, крони та рештки від дерев до сміттєвих майданчиків на території міста, в разі їх обрізки. 

Пам’ятайте, що дотримання чинного законодавства у сфері благоустрою є обов’язком кожного з нас і всі мають його дотримуватися.

Інформація головного спеціаліста, інспектора з благоустрою