UAEU2.JPG

В жодній розвинутій країні ви не побачите такого, щоб люди продавали чи купували продукти харчування у не відведених для цього місцях,. За чинним законодавством  України така торгівля є стихійною (явище називається саме так) та підлягає забороні.

Як правило, більшість місцевих мешканців, що звикли продавати продукцію власного та іншого виробництва, реалізують відповідний товар без належних дозвільних документів на нього.

Купуючи товар або продукцію з рук на вулицях, площах у дворах та в інших невстановлених місцях не завжди такий товар або продукція містить інформацію про найменування  товару, виробника, його адресу, дату виробництва (виготовлення), немає відповідного маркування, етикетування або інструкції про їх застосування (в установлених випадках), може мати неналежний товарний вигляд, непридатний строк придатності, документи, що засвідчують їх якість та безпеку.

На жаль, покупці не замислюються про якість цих продуктів, ким та в яких умовах вони виготовлені, де зберігались і як транспортувались. Не лякає покупців і бруд, що летить на продукти з вулиці, від машин та з-під ніг перехожих. Харчові продукти, які реалізуються у невизначених для цього місцях, законодавчо визначені як завідомо небезпечні та непридатні до споживання людиною. Для прикладу, якщо людина отруїться такими продуктами харчування, вона не зможе довести цей факт, бо немає суб’єкта, якому можна пред’явити звинувачення (відсутні докази у формі розрахункового документу щодо купівлі-продажу продукції). Купівля товарів у місцях «стихійної торгівлі», в умовах, які не відповідають вимогам, у будь-який час може обернутись лихом для вас, ваших рідних і друзів. Таким чином, кожен з нас сам, купуючи товар або продукцію у невстановлених місцях, піддає ризику власне життя та здоров’я.

Проблема недотримання правил торгівлі полягає у небажанні торговців дотримуватися визначеного порядку, мотивуючи це тим, що на узбіччі та тротуарі потік людей інтенсивніший. Але ж торгують у невстановлених місцях найчастіше особи, які не вважають потрібним платити податки, що негативно позначається на дохідній частині місцевого бюджету. Навіть ті, хто може заплатити, пояснюють своє небажання робити це тим, що ціна продуктів зросте, а отже, зменшиться шанс швидко його продати. При цьому якість продуктів ніхто із продавців не гарантує, та й скаржитися не має на кого.

В рамках боротьби з випадками стихійної торгівлі на території міста, уповноваженою особою виконавчого комітету Ватутінської міської ради та працівниками органів поліції вже не раз вживалися заходи відповідного реагування, починаючи від інформаційно-роз’яснювальної роботи, усного попередження та закінчуючи складенням протоколу про адміністративне правопорушення, які передавалися до уповноважених органів для притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності та застосування адміністративного стягнення у вигляді штрафу. Частина людей ставилися з порозумінням до попереджень уповноважених осіб, не допускали здійснення торгівлі, там де заманеться та правильно розуміли такі вимоги: є закон про організацію торгівлі, його треба дотримуватися. Однак, траплялися й такі особи, що свідомо та цілеспрямовано йшли на вчинення порушень, не дивлячись на жодні попередження та штрафні санкції.

На даний час, місцями для здійснення торгівельної діяльності є: Ватутінський колгоспний ринок Звенигородського РайСТ і прилеглі до нього вулиці та торгівельний кооператив «Ходаки» (вул. Ювілейна). Торгувати в інших місцях зокрема на вул. Миру, Ювілейна – це порушувати вимоги чинного законодавства.

Вкотре маємо наголосити, що відповідно до статті 160 Кодексу про адміністративні правопорушення, торгівля в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під'їздах, скверах та в інших невстановлених місцях - тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 грн. до 119 грн.) з конфіскацією предметів торгівлі або без такої. Торгівля з рук у невстановлених місцях промисловими товарами - тягне за собою накладення штрафу від шести до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі.

Статтею 152 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачено, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн. до 1 360 грн.) від і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( від 850 грн. до 1 700 грн.).

Відповідно до пункту 8.9. Правил благоустрою території м. Ватутіне та с. Скаливатка, затверджених рішенням міської ради від 28.11.2018 р. № 64-8/VII, установка і розміщення об’єктів торгівлі, автотранспорту з метою торгівлі, а також торгівля з рук, машин, причепів, столиків, палаток, лотків, візків тощо або іншим способом може здійснюватись тільки в спеціально встановлених для цього місцях. Торгівля у невизначених місцях забороняється.

Перед тим як прийти і стати для ведення торгівельної діяльності у невідведеному для цього місці, слід, хоча б на хвилинку, замислитися чи правильні такі дії чи краще їх уникнути, щоб потім не шукати виправдання та не пояснювати причини таких діянь уповноваженим особам при візиті. Закликаємо кожного з осіб, що здійснювали та/або планують здійснювати торгівельну діяльність на території міста у не відведених для цього місцях, пам’ятати про вимоги чинного законодавства України та дотримуватися їх.

Одночасно звертаємося і до покупців, що купують товари у не відведених для цього місцях. Пам’ятайте, при кожній купівлі ви вправі затребувати чек із зазначенням необхідної інформації на товар від продавця, так як надання чеку – це прямий обов’язок продавця при продажу товару або продукції. Нагадуємо та наполегливо рекомендуємо вимагати його від продавця.

Але найкраща порада: не купуйте продукти харчування та інші товари у не відведених для цього місцях, оскільки цим ви лише заохочуєте продавців. Пам'ятайте, що якщо не буде попиту – не буде пропозиції!

Рекомендуємо користуватися лише послугами стаціонарної мережі продуктових магазинів або продавців на узаконених ринках. Бережіть своє здоров'я та життя, рідних і близьких вам людей!

Інформація головного спеціаліста, інспектора з благоустрою

На фото випадки щодо фактів стихійної торгівлі на території м.Ватутіне