UAEU2.JPG

9 листопада в міському Палаці культури було людно. Своє професійне свято відзначали працівники культури та майстри народного мистецтва, люди, які душевним словом та піснею пишуть історію нашого сьогодення, підтримують культурні набутки наших прадідів. Разом з професійним святом свій ювілейний 70-ти річний день народження відзначав заслужений працівник культури України, композитор, аранжувальник, педагог та диригент народного аматорського естрадного оркестру «Угольок» Михайло Панзюк. Концерт був незвичайний і підсумовував п’ятдесятирічну творчу діяльності.

Народився Михайло Степанович в голодні повоєнні роки в робітничій сім`ї молодих будівничих нашого міста. З трирічного віку почав освоювати ази музичного мистецтва. З відзнакою закінчив музичну школу по класу фортепіано, самостійно освоїв гру на акордеоні, який став його першим робочим інструментом під час викладання музики в середній школі № 1. Сходження по кар’єрних сходах почалося з запрошення до естрадного оркестру Палацу культури, де він став грати на фортепіано, і вивчав основи аранжування та оркестрової інструментовки. Потім була служба в лавах Радянської армії, де талановитий юнак організував роботу художньої самодіяльності в армійських підрозділах. Під час служби Михайло самостійно навчався гри на духових інструментах. Після демобілізації було навчався в Артемівському музичному училищі, яке закінчив з відзнакою. Паралельно з навчанням працював керівником естрадного оркестру Будинку культури Артемівського алебастрового комбінату. Після закінчення училища ще деякий час керував кількома оркестрами, а у 1974 році його запрошують на роботу до Черкаської державної філармонії. Працював керівником вокально-інструментального ансамблю «Калина», і за шість років роботи з ним об’їздив весь колишній Радянський Союз – від Сахаліну до Молдавії.

З поверненням до рідного міста Михайло Степанович розгорнув бурхливу діяльність: поновив роботу естрадного оркестру, зібрав зведений духовий оркестр, створив ретро-гурт «Хроноскоп» та дитячий естрадно симфонічний оркестр, зайнявся педагогічною практикою. Колективи швидко пішли в гору і вже у 1984 році естрадному оркестру було присвоєно почесне звання «народний», у 1990 році – духовому оркестру, а ретро- гурт став народним у 1995. В роки незалежності багато працював за кордоном в циркових оркестрах Чехії, Польщі та Нідерландів.

За більш ніж п’ятдесят років творчого життя Михайлом Степановичем були написані десятки оркестрових п’єс та творів для різних музичних інструментів, сотні інструментовок для різного складу оркестрів та інструментальних ансамблів, зроблено численні обробки народних та естрадних пісень. Результати своєї творчої діяльності Михайло Панзюк демонстрував своїм шанувальникам концертною програмою естрадного оркестру «Угольок». Маестра нот та мелодій цього дня вітали сольними виступами його учні Андрій Мартиненко, начальник відділу культури та туризму, Роман Мірошніченко, завідувач учбовою частиною дитячої школи мистецтв, випускник по класу кларнета Микола Траченко. І всі вони є учасниками оркестру «Угольок». Також вітання були від голови профспілкової організації Людмили Зубкової, директора дитячої школи мистецтв Наталії Любашенко, керівника хору «Відродження» Галини Ткаченко, керівника театрального колективу "На біс!" Юлії Красильник, від родини Ольги та Володимира Матвійчуків, а також від колишніх колег, які проживають в інших містах країни та за кордоном.

Заняття музикою в родині Михайла Степановича – справа сімейна. Любов до мистецтва прищеплювалась з дитинства доньці Ользі, яка зараз є художнім керівником Палацу культури, його зять – керівник народного аматорського ретро-гурту «Хроноскоп». І навіть наймолодший член родини онук  Іван Орінічев є учасником оркестру «Угольок» і учнем Михайла Степановича по класу труби. Дружина Михайла Степановича Олена є незмінною ведучою більшості масових заходів, які проводяться в місті.

За свою творчу працю Михайло Панзюк нагороджений майже всіма відзнаками культури та профспілок, йому присвоєно звання Почесного громадянина міста, проте найвищою нагородою для нього є визнання та повага. Тож бажаємо ювіляру міцного здоров’я та ще довгих-довгих років творчого життя.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики