UAEU2.JPG

З метою забезпечення організації виконання Порядку взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, закладів та установ під час забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі таких, що можуть загрожувати їх життю та здоров’ю  та з нагоди професійного свята дня соціального працівника, міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 1 листопада 2019 року було проведено засідання круглого столу на тему: «Активізація співробітництва між суб’єктами соціальної роботи з сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах. Основні напрями та проблеми».

 На захід були запрошені заступник міського голови Таїсія Дудник, начальник служби у справах дітей Надія Оришич, завідувач сектору у справах сім’ї, дітей, молоді та спорту Валентина Дроздова, директор відділення Черкаського обласного центру зайнятості Світлана Бабенко, спеціаліст управління праці та соціального захисту населення, старша медична сестра КЗ «Центру первинної медико-санітарної допомоги». Гостей семінару зустріла яскрава фотовиставка про діяльність центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, яка була презентована її працівниками.

В ході круглого столу ще раз детально опрацювали Порядок взаємодії суб’єктів соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають в складних життєвих обставинах. Керівник центру Алла Чорнобай зокрема зауважила, що саме цей Порядок визначає механізм взаємодії суб’єктів, що надають соціальні послуги сім’ям, дітям та молоді, що можуть потрапити в складні життєві обставини, здійснення ними заходів щодо виявлення таких сімей та осіб, надання соціальних послуг та здійснення соціального супроводу.

«Сьогодні своєрідним девізом працівників центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є захист дитини, допомога сім’ї, підтримка молоді, де виражено не лише коло питань, по яких можливо звертатися, а й сутність діяльності, де в роботі з кожною категорією населення робиться свій акцент», - зазначила у своєму виступі Світлана Лукашенко, провідний фахівець із соціальної роботи. Вона наголосила, що фахівець із соціальної роботи – це посередник між суспільством, соціальною групою, сім’єю та індивідом, головною метою якого є розібратися в ситуації і знайти вихід, використовуючи особисту ініціативу, власну працю та наявні ресурси. Також вона підкреслила, що тільки тісна співпраця із суб’єктами із соціальної роботи є запорукою швидкого досягнення позитивних результатів.

Під час обговорення були розглянуті питання щодо зосередження на ранньому виявлені сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, з метою надання необхідної допомоги у вирішенні проблем, а саме збереження сімейного середовища для дитини, запобігання вилученню дітей із сімей, допомозі соціально неадаптованим сім’ям у набутті навичок відповідального батьківства та пошуку власних ресурсів для самостійного розв’язання життєвих проблем сім’ї. Ще окремою темою було розглянуто важливість збереження особистих ресурсів працівників, які працюють з вразливими категоріями клієнтів, а саме запобігання їх професійному вигоранню.

Алла Анатоліївна подякувала всім присутнім за участь в роботі семінару та привітала своїх колег, працівників центру соціальних служб ля сім”ї, дітей та молоді та всіх суб’єктів соціальної роботи з професійним святом - Дня працівників соціальної сфери, а також вручила  грамоту Черкаського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяні Ільченко, провідному фахівцю із соціальної роботи.

Інформація Ватутінського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді