UAEU2.JPG

30 жовтня, відповідно до плану роботи виконавчого комітету Ватутінської міської ради на 2019 рік та  з метою активізації соціальної роботи в напрямку надання  комплексних соціальних послуг вимушеним переселенцям та учасникам антитерористичної операції, міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді було організовано та проведено засідання круглого столу «Гуманітарний ресурс в сфері надання соціальних послуг вимушеним переселенцям та учасникам АТО»

На зустрічі були присутні перший заступник міського голови, голова Центру допомоги учасникам АТО Юрій Кубявка, головний спеціаліст відділу соціально-економічного розвитку, секретар Центру Дмитро Орлов, директор міської філії Черкаського обласного центру зайнятості Світлана Бабенко, головний спеціаліст управління праці та соціального захисту населення Лариса Довгаленко, лікар комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Ярослав Аркуша, практичний психолог комунального некомерційного підприємства «Ватутінська міська лікарня» Ольга Перепада, методист з психологічної служби відділу освіти Оксана Міненко, практичні психологи навчальних закладів міста, директор міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Алла Чорнобай та фахівці із соціальної роботи Центру.

У вступному слові Алла Чорнобай зазначила, що події останніх років в Україні призвели до виникнення нових, складних категорій громадян: внутрішньо переміщені особи, демобілізовані учасники антитерористичної операції, операції об’єднаних сил та проблеми, які навіть нам не снилися раніше. Перед нами постали виклики, до яких ми не були готові, і які вимагали негайного і відповідного реагування. Люди цих категорій є особливими. І особливість полягає в тому, що вони пережили стрес (і продовжують його переживати), який став для них травматичним. Для одних це – загроза для їхнього власного життя, необхідність застосовувати зброю, долаючи жорстку заборону на її використання в цивільному житті, втрата бойових товаришів, загибель мирних жителів. Для інших – втрата близьких, домівки, роботи, вимушений переїзд в інше соціальне та природне середовище задля врятування життя, збереження здоров’я дітей і своєї родини. Такі люди потребують психологічної та соціальної реабілітації.

«Я дуже сподіваюсь, що сьогоднішня наша розмова буде конструктивною і допоможе нам налагодити нашу співпрацю та відпрацювати механізми взаємодії щодо надання соціальних послуг учасникам антитерористичної операції та внутрішньо переміщеним особам» - зазначила Алла Анатоліївна.

Під час засідання учасники мали змогу ознайомитись з аналізом проведеного опитування учасників АТО в рамках пілотного проекту зі створення психофізіологічного профілю ветерана. Активно обговорювали й проблем з якими стикаються під час роботи з ветеранами та внутрішньо переміщеними особами, що дало змогу визначити перспективи роботи та відпрацювати механізм взаємодії суб’єктів соціальної роботи.

На завершення засідання перший заступник міського голови Юрій Кубявка подякував учасникам за плідну співпрацю і висловив сподівання, що робота в цьому напрямку буде мати ефективний характер і продовжуватиметься й надалі.

Інформація Ватутінського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді