gerbuk.JPG

Останнім часом зростає кількість випадків сексуального насильства над дітьми. Ми почали усвідомлювати, наскільки поширене сексуальне використання і як це травмує дітей, що стають його жертвами. Іноді діти просто не стикалися з іншим ставленням, а тому вважають його нормою. Крім того, діти не можуть самостійно стримати виконавців сексуального злочину.  І це ми, дорослі, повинні знати, як слід діяти, коли підозрюємо, що дитину використовують із сексуальною метою, і яким чином попередити сексуальну кривду дитини.

Сексуальне насильство над дітьми - прихована проблема, точну кількість потерпілих установити надзвичайно складно. За даними Ради Європи, кожна п'ята дитина страждає від різних форм сексуального насильства. Часто засоби масової інформації, висвітлюючи історії про дітей, які зазнали насильства, були викрадені чи навіть убиті, описують злочинців як незнайомців. Однак важливо знати, що це нетипові приклади. У 70 - 85% випадків сексуальних зловживань щодо дітей злочинець є знайомою для дитини людиною. У 90% випадків про такі зловживання не повідомляють в поліцію. У випадку, коли агресор - близький родич, дитина може не розповідати про насильство, допоки не стане дорослою. А може не розповісти ніколи. Проте сексуальне насильство над дитиною є серйозним порушенням її прав та може мати довготривалі і руйнівні наслідки на все життя.

З огляду на окреслені проблеми міський центр соціальних служб для сімї, дітей та молоді починає впроваджувати навчальну програму з попередження сексуального насильства та сексуальної експлуатації дітей «Навчіть дитину захищатися». Вона включає в себе комплексний підхід роботи з дітьми трьох вікових категорій 4-6 років, 10-13 років, 14-18 років та  їх батьками. Роботу розпочато, і 29 жовтня 2019 року на базі дошкільного навчального закладу № 6 були проведені батьківські збори старшої групи, під час яких обговорили впровадження Програми. Батьки зацікавились темою обговорення й висловлювались про необхідність проведення таких просвітницьких бесід з дітьми з метою попередження сексуального насильства над ними.

Інформація міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді