UAEU2.JPG

Однією із жахливих сторінок 20 століття є Друга світова війна, яка торкнулася і нашої країни. Довге і криваве протистояння за звільнення України тривало з 1942 по 1944 рік. Мільйони загублених життів, стерті з лиця землі міста та села, скалічені людські долі – така ціна війни. І ми, нащадки дідів та прадідів, повинні пам’ятати ті гіркі сторінки, і якою ціною був завойований мир.

Вперше в державному календарі свят День визволення України від фашистських загарбників з’явилася у 2009 році, коли Указом Президента України було офіційно встановлено його відзначення - 28 жовтня. І з того часу кожного року в цей день українці віддають данину поваги героїчним захисникам рідної землі від нацистської навали, вшановують пам`ять загиблих.

Сьогодні і ми приєдналися до всієї країни, і в день 75-тої річниці вигнання нацистів з України біля братської могили на Монументі Слави відбувся мітинг в якому взяли участь міський голова Олександр Лисюк, його заступники Юрій Кубявка та Таїсія Дудник, секретар міської ради Сергій Бабюк, керуючий справами виконавчого комітету Таісія Стеценко, депутати міської ради, члени ветеранської організації, працівники підприємств, установ, організацій, структурних підрозділів міської ради, виконавчого комітету, мешканці та гості міста.

Мітинг провів директор міського історичного музею Віталій Богославський. У своєму виступі він зазначив, що Україна протягом п’яти років війни зазнала колосальних втрат: мільйони розстріляних, закатованих, вивезених на примусові роботи до Німеччини. Велика кількість зруйнованих міст та сіл, а 334 українських села зазнали долі білоруської Хатині - були спалені разом з мирним населенням.

Завершилось вигнання нацистів із найзахідніших районів теперішньої України – Закарпаття, яке відбулося в результаті з’єднання І та IV Українських фронтів у ході Західно – Карпатської наступальної операції. 27 жовтня було звільнено Ужгород, а 28 жовтня наші бійці вийшли на сучасний кордон України.

З кожним роком рідіють ряди фронтовиків, все менше серед нас залишається свідків тих буремних літ. Але війна продовжує про себе нагадувати, нести смерть, руйнування, горе і сльози. Лише бійцями вже є онуки і правнуки ветеранів Другої світової. Вони зі зброєю в руках сьогодні захищають суверенітет та територіальну цілісність країни, дарують людям можливість жити в мирі. «Подвиг ветеранів, героїзм сучасного покоління додає нам сил та впевненості, що і в цій боротьбі перемога буде за нами. Адже хто захищає свій дім, свою землю і свій народ – завжди перемагає» - додав Віталій Іванович.

Хвилиною мовчання присутні вшанували всіх загиблих, відомих та невідомих, в роки Другої світової війни та у військових конфліктах, в яких наші співвітчизники віддали свої життя за мир. До братської могили в знак пам’яті про їх подвиг учасники мітингу поклали квіти.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики