gerbuk.JPG

Щороку кінець жовтня –  початок листопада насичені правовиховними заходами, присвяченими  черговій річниці Конвенції ООН про права дитини, яка була прийнята та відкрита для підписання, ратифікації та приєднання резолюцією 44/25 Генеральної Асамблеї від 20.11.1989

Традиційний конкурс серед учнів шкіл міста «Подорож по Алеї правових знань», який відбувся 24 жовтня у приміщенні Ватутінської СШ №1, був присвячений 30-ти річчю прийняття важливого міжнародного правового документа, що визначає права дітей в державах-учасницях.

Мета конкурсу – пропаганда і практичне закріплення положень Конвенції ООН про права дитини, Конституції України та Закону України „Про охорону дитинства”, застосування різних форм правової освіти учнівської молоді міста, удосконалення правовиховної і профілактичної роботи серед дітей та підлітків, профілактика негативних явищ в учнівському середовищі.

Від кожної школи у конкурсі взяли участь по двоє учнів 10 -11 класів.  Під час першого етапу конкурсу під назвою  «Знайомство» учасники розповіли про себе, свою життєву позицію, захоплення та девіз по життю. Як з’ясувалося, це наші учасники - всебічно розвинуті особистості, які в позаурочний час займаються музикою, співом, малюванням, вивченням іноземних мов, спортом, багато читають. Не всі з восьми учасників планують обрати «правознавство» своєю майбутньою професією, але всі визнали необхідність знати основні положення законодавства та вміти їх застосовувати у життєвих ситуаціях. За підсумками цього етапу більшість учасників отримали найвищу оцінку – п’ять балів. 

Другий етап конкурсу під назвою «Юристи на захисті прав дітей» дав можливість учасникам познайомитись з різними юридичними професіями, оцінити можливості кожного у вирішенні проблем, які зачіпають інтереси дітей. Неабиякі акторські здібності показали учасники, перевтілюючись в суддю, адвоката, юриста міжнародного права, державного та приватного виконавця. 

Метою третього етапу конкурсу було з’ясування рівня знань дітей з питань охорони дитинства, які можуть стати у нагоді під час різних життєвих ситуацій.

Журі Міського конкурсу працювало у складі начальника служби у справах дітей Надії Оришич, головного спеціаліста відділу освіти Наталії Губарькової та головного спеціаліста відділу юридичного та правового забезпечення міськвиконкому Віти Кругляк.

За результатами оцінювання трьох етапів лідером змагань стала учениця Ватутінської  ЗОШ №2  Романчук Ангеліна. Незначна відстань за кількістю балів від переможиці у Шевченко Дарії, яка навчається у Ватутінській СШ №1.  Запам’ятались членам журі також цікаві презентації Катерини Алексєєвої, Софії Хоман, Анастасії Попович, Ксенії Яценко, Крістіни Постоленко та Дарії Шевченко. Всі учасники конкурсу отримали подарунки від служби у справах дітей, придбані за кошти місцевого бюджету.

Організатори міського конкурсу щиро вдячні вчителям навчальних закладів, які доклали зусиль для підготовки учасників, допомогли їм проявити свої здібності, а саме Людмилі Шевченко, Раїсі Севрук, Олександрі Добровольській,  Лілії Гревцовій та  Олені Бондаренко.

Місцем проведення конкурсу „Подорож по алеї правових знань” вже традиційно стало приміщення Ватутінської спеціалізованої школи №1, в якому не перший рік радо зустрічають гостей Тетяна Забой та Ольга Большакова, створюють умови для роботи кожного учасника та членів журі, надають необхідне технічне обладнання, допомагають у проведенні заходу.

Інформація служби у справах дітей