gerbuk.JPG

Настала пора збирання врожаїв на присадибних ділянках. Мешканці приватних житлових будинків та дач активно починають наводити лад у домогосподарствах, спалюючи гілки, суху траву та різний непотріб.

Спалювання сухих рослинних залишків стало настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, здоров’ю та життю людей.

Важко знайти людину, якій би подобалось дихати димом від тліючого листя чи горіння бур’янів. Їдкий дим від спалювання трави шкідливий для людей. До складу  продуктів горіння входить чадний газ, важкі метали, канцерогенні сполуки. Саме вони стають причиною неприємного відчуття у горлі та кашлю. Особливо чутливі до нього алергетики та астматики. До того ж, у сухій траві часто приховується сміття, небезпечне для спалювання (пластикові стаканчики, пляшки, пакети).

Окрім безпосередньої шкоди людському здоров’ю, спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка; руйнується ґрунтовий покрив (вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми), відбувається збіднення ґрунту; знищується насіння і коріння трав’янистих рослин; пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння; в 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.

У населених пунктах спалювання сухої трави або листя на присадибних ділянках може перерости ще й у неконтрольоване горіння, яке загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору. Окрім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від багаття може стати причиною дорожньо-транспортних пригод.

Тому, виконавчий комітет Ватутінської міської ради вкотре нагадує мешканцям та гостям міста Ватутіне та села Скаливатка про заборону випалювання трави, гілля, сміття, відходів, тощо,  застерігає від необдуманих вчинків та просить взяти до уваги те, що пораючись на городах, присадибних ділянках, прибираючи на прилеглих територіях своїх садиб, на власних та закріплених територіях установ, підприємств та організацій, слід неухильно дотримуватися Правил благоустрою території м. Ватутіне та с. Скаливатка, затверджених рішенням міської ради від 28.11.2018 р. № ­­­­­­64-8/VІІ, які, зокрема, вказують на наступному: суб’єктам підприємницької діяльності, підприємствам, організаціям, установам, громадянам, органам самоорганізації населення, об’єднанням громадян з метою забезпечення чистоти та порядку міста, належного утримання зелених насаджень забороняється спалювати промислові відходи, листя, гілки дерев на вулицях, площах, проспектах, квітниках, у дворах підприємств, установ, організацій і приватного домоволодіння, на  полігонах ТПВ (п. 4.8.4.), а також на тому, що у межах "червоних ліній" вулиць і доріг забороняється спалювати сміття, опале листя та інші відходи, складати їх для тривалого зберігання (п. 2.13.)

Заборона спалювання побутових відходів на об’єктах благоустрою та на об’єктах поводження з відходами, не призначених для цього передбачена також Державними санітарними нормами та правилами утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2011 року № 145 (п. 2.5.)

Відповідно до статті 35-1 Закону України  «Про відходи» термічне оброблення (спалювання) побутових відходів дозволяється лише на спеціально призначених для цього підприємствах чи об’єктах. Спалювання побутових відходів дозволяється лише на енергетичні цілі з метою одержання теплової та/або електричної енергії.

Відповідальність за порушення цієї законодавчої норми передбачена статтею 77-1 кодексу про адміністративні правопорушення. За самовільне випалювання рослинності або її залишків законодавство передбачає покарання у вигляді накладення штрафу на громадян у розмірі від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян тобто від 170 до 340 гривень і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1190 грн.).

Тому, при виявленні підпалів рекомендуємо невідкладно телефонувати в поліцію за цілодобовим номером 102 для відповідного реагування, яка також уповноважена на складання протоколів про адміністративне правопорушення в будь-який інший час доби, а також у вечірній час, вихідні та святкові дні.

Разом з тим інформуємо, що за фактами спалювання будь-чого на території міста та села також рекомендуємо звертатися до уповноваженої особи виконавчого комітету міської ради складає протоколи про адміністративні правопорушення, але в час роботи посадової особи – з 08:00 год. до 17:15 год.

Також нагадуємо, що альтернативою спалювання листя є його компостування, що безпечно та не шкодить здоров’ю людей та довкіллю. Тому, з метою створення небезпечних умов для проживання у нашому місті, закликаємо забезпечити на підпорядкованих територіях дотримання екологічно-правових та санітарно-гігієнічних вимог при збиранні, складуванні, компостуванні або вивезенні опалого листя.

Шановні мешканці міста Ватутіне та села Скаливатка! Не спалюйте листя, гілля, не робіть шкоди своєму здоров’ю та навколишньому середовищу, в якому мешкаєте Ви та Ваші родини. Будьте господарями своєї рідної землі! Бережіть своє майно, природу та здоров'я!

Інформація головного спеціаліста, інспектора з благоустрою