UAEU2.JPG

У 2007 році Європейським Парламентом було започатковано Європейський день боротьби з торгівлею людьми, як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

Торгівля людьми – це ганебне явище, жертвами якого може стати будь-хто незалежно від статі, віку та соціального статусу. Є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини.

Існує чимало різноманітних видів експлуатації: усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях, використання в порнобізнесі, використання у військових конфліктах, залучення до злочинної діяльності, трансплантація чи насильницьке донорство, примус до заняття проституцією, рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця, залучення в боргову кабалу.

За оцінками Міжнародного центру із запобігання злочинності ООН, щорічний грошовий обсяг за даний транснаціональний злочин становить 30 мільярдів доларів на рік, що робить його другим за величиною після торгівлі наркотиками.  

Однією з перших у Європі, у 1998 році, Україна встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. У Кримінальному кодексі України покарання за торгівлю людьми передбачено статтею 149, яка визначає ці злочинні дії як вербування, переміщення, переховування, передачу або одержання людини, вчинені з метою експлуатації, з використанням обману, шантажу чи уразливого стану особи та передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 3 до 15 років.

Україна докладає багато зусиль у сфері протидії торгівлі людьми, особливо в частині поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, приймає відповідні закони та долучається до європейських програм. У вересні 2010 року Україна ратифікувала Конвенцію Ради Європи про заходи щодо протидії торгівлі людьми. У вересні 2011 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про протидію торгівлі людьми». У 2011 році український парламент ратифікував ще один документ – Конвенцію Ради Європи №201 про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насилля.

Торгівля людьми – проблема, яку не можна вирішити в межах однієї країни. В протистоянні цьому злочину має об’єднатись увесь світ. І одним із дієвих елементів в цьому є інформаційна кампанія. Адже, якщо людина володіє інформацією, вона зможе вчасно зорієнтуватись, вирахувати ризики і не потрапити в тенета експлуатації і рабства.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики