UAEU2.JPG

Домашнє насильство – це загальна проблема, а також одна з найбільш розповсюджених у світі форм порушення прав людини. Насильство в сім'ї усвідомлюється як серйозна і масштабна проблема, яка породжує безліч інших соціальних та індивідуальних проблем. Тому структурні підрозділи виконавчого комітету Ватутінської  міської ради не залишаються осторонь, а прикладають багато зусиль, здійснюючи заходи щодо попередження домашнього насильства.

Так, на засіданні комісії з координації дій щодо попередження насильства в сім’ї та жорстокого поводження з дітьми, яке відбулося 30 вересня в сесійній залі міської ради, було розглянуто питання про проведені заходи в загальноосвітніх навчальних закладах міста з означених питань за 9 місяців поточного року та їх результативність.

Зокрема, завідувач сектору у справах сім’ї, дітей, молоді та спорту Валентина Дроздова зазначила, що протягом звітного періоду від Звенигородського відділення поліції Головного управління Національної поліції України в Черкаській області інформація про скоєння випадків домашнього насильства не надходила. На превеликий жаль, це не є показником відсутності  вчинення насильства в сім’ї, а свідчить про порушення Порядку взаємодії суб'єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Провідний інспектор Звенигородського міськрайонного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області Олена Шолох у своєму виступі звернула увагу присутніх на те, що в Україні діє Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Наразі осіб, які скоїли домашнє насильство можна притягнути не лише до адміністративної відповідальності, але й до кримінальної. Насилля вчинене щодо близької людини (дружина, чоловік, мати, дитина тощо) розглядається як обтяжуюча обставина, згідно змін до Кримінального кодексу України. Також інформувала, що на обліку в Звенигородському міськрайонному секторі філії Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області осіб, які притягувались до адміністративної чи кримінальної відповідальності щодо домашнього насилля, не перебуває.

Методист відділу освіти Оксана Міненко повідомила, що протягом звітного періоду в закладах освіти не зафіксовані випадки жорстокого поводження з дітьми. Додала, що педагогічні працівники та адміністрація закладів освіти ознайомлені з алгоритмом дій у випадку виявлення у дитини ознак насильства та отримання повідомлення або заяви про випадок жорстокого поводження з дитиною чи реальної загрозою його вчинення. Також зауважила, що вищевказане питання перебуває на постійному контролю відділу освіти.

Голова комісії  Таїсія Дудник підсумувала, що між центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, службою у справах дітей, сектором у справах сім`ї, дітей, молоді та спорту, а також відділом освіти налагоджені взаємоінформування, співпраця та робота з даного питання проводиться на належному рівні. Наголосила про необхідність і надалі приділяти увагу виконанню заходів, спрямованих на своєчасне виявлення осіб, схильних до вчинення насильства в сім`ї та дітей, щодо яких вчинено насильство в сім`ї або існує реальна загроза його вчинення.

Інформація сектору у справах сім`ї, дітей, молоді та спорту