gerbuk.JPG

Усиновлення – це дуже відповідальний крок щодо прийняття в сім’ю дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування  на правах рідної (як народженої), з усіма правами та обов’язками як з боку дорослих так і з боку дитини. Ураховуючи його суспільну значущість в забезпеченні права кожної дитини на виховання в сім'ї, з метою підтримки та розвитку національного усиновлення у 2008 році Указом Президента України було встановлено День усиновлення, який відзначається щороку 30 вересня.

З цієї нагоди вчора відбувся «круглий стіл» під головуванням першого заступника міського голови Юрія Кубявки на тему «Розвиток на території міста сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, актуальні питання взаємодії, поширення позитивного досвіду сімейного виховання дітей в сім’ях усиновлювачів, прийомних сім’ях та дитячому будинку сімейного типу». Його почесними гостями були 2 сім’ї усиновлювачів, які  усиновили по четверо дітей.

Начальник служби у справах дітей Надія Оришич розповіла, що Ватутіне було першою територією на Черкащині,  в якій проживають усиновлювачі, які усиновили четверо дітей. Це сім’я Кривенка Анатолія Степановича та Кривенко Любов Іванівни,  в якій старша усиновлена дитина вже має свою родину, подарувала їм чудових онуків, а молодші 20-ти річні красені здобувають професію, готуються до самостійного життя. Любов Іванівна поділилась з присутніми секретами виховання у багатодітній сім’ї, з любов’ю і гордістю розповіла про кожну дитину. Слід зазначити, що виростивши дітей, «народжених серцем», Анатолій Степанович та Любов Іванівна продовжують зігрівати сімейним теплом і турботою двох прийомних дітей: Володимира та Михайлика. Їх, як і старших, навчають  життєвій мудрості, людяності, порядності.

У 2012 році до нашого міста з Луганщини приїхала сім’я Войтенків з чотирма усиновленими дітьми. А згодом на базі  родини Сергія Михайловича та Аліни Валеріївни  було створено дитячий будинок сімейного типу, в якому зараз проживає 5 вихованців та вже є двоє дорослих випускників. Про щоденні турботи багатодітної сім’ї, в якій зараз 3 студенти, розповіла учасникам «круглого столу» Аліна Валеріївна. І при такому навантаженні ця багатодітна мама ще й рукодільниця: вишивані картини її вихованців не раз займали призові місця на міському та обласному конкурсі «Світ дитячої фантазії».                 

                                                                                                        

Любов Іванівна та Аліна Валеріївна розповіли про особливості виховання дітей, які у дитинстві зазнали психологічної травми та були зраджені найріднішими людьми – батьками, про те, скільки треба часу, щоб відігріти їх серця, заслужити довіру та любов.  Мами, які «народили серцем» також аргументували свою позицію щодо необхідності скасування таємниці усиновлення. Відстоюючи право дитини знати свою життєву історію, вони на конкретних прикладах продемонстрували, як готували дітей до такої важливої розмови, як переживали за наслідки.

Надія Оришич поінформувала присутніх про те, що на даний час на території  міста проживає ще 20 сімей усиновлювачів, які по-справжньому люблять дітей, створили належні умови для розвитку їх талантів та здібностей, готують до самостійного життя, вибору професії. Але переважна  більшість батьків продовжують приховувати від дітей правду про їх походження, не готові спілкуватись на цю тему. Начальник служби у справах дітей висловила сподівання на те, що запровадження обов’язкового навчання для кандидатів в усиновлювачі допоможе у підготовці нових сімей усиновлювачів до розв’язання проблем, які готує їм життя. 

Також працівниками служби у справах дітей, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, сектору у справах сім’ї, дітей, молоді та спорту, закладів освіти міста,які взяли участь у «круглому столі» було обговорено актуальні питання щодо розвитку на території міста різних форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, актуальні питання взаємодії, сприяння у поширенні позитивного досвіду сімейного виховання дітей в сім’ях усиновлювачів, прийомних сім’ях та дитячому будинку сімейного типу.

Зустріч з родинами Кривенків та Войтенків нікого з присутніх не залишила байдужими.  На завершення перший заступник міського голови Юрій Кубявка висловив щиру подяку сім’ям, які зігрівають своєю любов’ю дітей та мають такі здобутки у вихованні, а також працівникам організацій та установ, які причетні до справи усиновлення і виховання.  

І традиційно фото на згадку….

Інформація служби у справах дітей