gerbuk.JPG

На засіданні координаційної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ – інфекції та СНІДу, яку вчора провела заступник міського голови Таїсія Дудник, було розглянуто низку важливих питань, які детально обговорили члени ради.

Про хід профілактики передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини, забезпечення медико-соціальною допомогою ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД дітей інформацію надала працівник кабінету «Довіра». Вона зазначила, що всі вагітні жінки 100% під час перебігу вагітності тричі проходять обстеження на ВІЛ-інфекцію. Протягом 9 місяців було здійснено 300 обстежень, жодного позитивного результату не зафіксовано. На  обліку в кабінеті «Довіра» перебуває 70 ВІЛ-інфікованих осіб, з них: 65 – отримує ВААРТ, дітей 3, одна дитина з підтвердженим діагнозом і двоє з Р75 (не підтверджений статус). Організація медичної допомоги дітям, народженим ВІЛ-інфікованими матерями, здійснюється за принципом «подвійного» спостереження. Порядок загальної медичної допомоги визначається Примірним переліком послуг перинатальної допомоги на всіх етапах її надання та Клінічним протоколом медичного нагляду за здоровою дитиною віком до 3-х років. Усім дітям, народженим ВІЛ-інфікованими жінками, призначається штучне вигодовування. 2 діток щомісяця отримують допомогу від СНІД центру в сумі 120 грн.

Начальник відділу освіти Сергій Бурбело надав інформацію щодо стану роботи закладів освіти із формування у дітей та учнівської молоді позитивної мотивації до здорового способу життя та  зробив детальний аналіз їх діяльності з означеного питання.        

Про роль міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у роботі щодо надання медико-соціальної допомоги хворим на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію/СНІД та проведення інформаційно-освітніх акцій, які направлені на профілактику туберкульозу та ВІЛ-інфекцію за 9 місяців 2019 року поінформувала директор міського центру Алла Чорнобай. У своєму виступі вона зазначила, що під час роботи в даному напряму працівники установи здійснюють первинну та вторинну профілактику. Реалізація профілактичних заходів серед дітей та молоді відбувається в різних формах. Це, зокрема, індивідуальне та групове консультування, лекції-диспути, бесіди, тренінги, профілактичні заходи в літніх оздоровчих таборах, розповсюдження рекламно-інформаційних матеріалів, публікації в засобах масової інформації тощо. Заслуговує на увагу, що в рамках первинної профілактики в загальноосвітніх закладах міста протягом 9 місяців 2019 року проведено 22  профілактичних заходів, якими охоплено 386 осіб.

У своєму виступі вона зазначила, що ВІЛ-інфіковані та наркозалежні особи постійно відчувають дискримінацію та стигматизацію в свій бік. Представники цих двох цільових груп нерідко стикаються з різноманітними проблемами. Люди, що живуть з ВІЛ/СНІД у такому малому місті як наше, потребують постійної психологічної підтримки та доступу до інформації. Тому одним із пріоритетних напрямів діяльності центру є профілактика негативних явищ в дитячому та молодіжному середовищі, червоною ниткою якої є вторинна профілактика. Також Алла Чорнобай презентувала членам координаційної ради брошуру для батьків, які мають наркозалежну дитину «Ходіння по муках або робота над помилками».

Інформація Ватутінського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді