gerbuk.JPG

Сьогодні на засіданні ради з питань безпечної життєдіяльності населення, яке  провела заступник голови ради Алла Зажирєлова, було розглянуто вісім важливих питань, що входять до компетенції дорадчого органу.

Головний державний інспектор відділу нагляду в АКП та СКС управління Держпраці у Черкаській області Василь Штанько надав інформацію про стан виробничого травматизму, промислової  безпеки та охорони праці в області за І півріччя 2019 року зазначивши, що, за оперативними даними, на території Черкаської області упродовж січня - червня 2019 року на виробництві було травмовано 49 працівників, що лише на 2 працівника менше ніж за аналогічний період минулого року. Смертельно травмовано 7 працівників. Серед районів області найбільшу кількість постраждалих працівників зареєстровано в м. Черкаси та Черкаському районі.

Також,  Василь Штанько розповів про причини нещасних випадків при експлуатації транспортних засобів в соціально-культурній  сфері  та зазначив, що основними причинами  є порушення правил безпеки дорожнього руху, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів і невиконання вимог інструкцій з охорони праці. Головний державний соціальний інспектор висвітлив питання видачі дозволів на експлуатацію технологічного устаткування на підприємствах харчової та переробної промисловості. Роботодавець, який отримав дозвіл, повинен письмово повідомити про це територіальний орган Держпраці за місцем виконання робіт. Строк дії дозволу становить п’ять років.

Про значення медичних оглядів в профілактиці виробничого травматизму та професійних захворювань  доповіла Руслана Зубрицька, головний державний інспектор відділу з питань гігієни праці управління Держпраці у Черкаській області. Вона  зазначила, що основною метою медичного огляду працівника є визначення стану його здоров’я, зокрема можливості виконання ним певних трудових обов’язків, своєчасного виявлення  хронічних професійних захворювань, встановлення медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт.

Питання виробничого травматизму та  проведення профілактичних заходів за І півріччя  2019 року висвітлив Сергій Бондаренко - страховий експерт з охорони праці Звенигородського відділення Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області. Він зазначив, що за означений період в місті  зареєстровано 1 нещасний  випадок на виробництві, який  стався у ФОП Дейна Л.Д. на території  ПрАТ «Ватутінський комбінат вогнетривів» і з приводу якого на даний час проводиться розслідування. Професійних захворювань за звітний період по місту  не зареєстровано.

Начальник господарської групи відділу освіти Володимир  Коваленко розповів про готовність закладів освіти до опалювального сезону 2019-2020 років, наголосивши, що всі заклади освіти до опалювального сезону готові.

Про стан невиробничого травматизму інформував головний спеціаліст відділу з питань  цивільного захисту та оборонної роботи Євгеній Бурімов. Він повідомив, що за І півріччя 2019 року від травм невиробничого характеру потерпіло 415 осіб, з них 8 осіб зі смертельним наслідком. Всього потерпілих дітей, віком до 14 років – 116 осіб. Найбільше постраждалих від випадкових падінь – 298 потерпілих  та випадкової дії неживих механічних сил – 68 потерпілих.

Про стан виконання Комплексних заходів щодо профілактики та зниження  рівня травматизму при використанні газу в побуті, доповів начальник Ватутінської дільниці Звенигородського управління експлуатації газового господарства Микола Бойчук. Він повідомив, що при обслуговуванні внутрішньо будинкового газового обладнання, крім проведення ремонту, проводяться повторні інструктажі абонентам по безпечному користуванню природним газом. При виявленні у абонентів грубих порушень з експлуатації газового обладнання проводиться негайне відключення газових приладів від систем газопостачання. Нещасних випадків, при використанні газу в побуті, зафіксовано не було.  

Інформація управління праці та соціального захисту населення