gerbuk.JPG

20 червня відбулося засідання Громадської ради при виконавчому комітеті, яке провела її голова Наталія Котик. На порядку денному стояла низка питань, які були внесені до плану роботи новоствореної ради ще у квітні поточного року. Вони стосувались місцевих податків і зборів, порядку отримання субсидій, дії в місті програми «доступні ліки» та впровадження системи «електронного рецепту», а також стану благоустрою.

Про місцеві податки і збори на наступний рік, які були затверджені на сесії міської ради 5 червня,  доповів начальник фінансового управління Валерій Пінькас. Він наголосив, що ніякого збільшення ставок не відбулось, лише були перезатверджені податки у розмірах поточного року.

З цього приводу перший заступник міського голови Юрій Кубявка додав, що на наступний рік з 3% до 1% знижено ставку для ОСББ, в приміщеннях яких немає закладів розважального характеру.

Валерій Михайлович також розповів про стан надходжень до бюджету міста, який наповнюється за рахунок сплати податків працюючих підприємств, приватних підприємців та акцизу. Він закликав присутніх самим вимагати у торгових  закладах товарні чеки та проводити відповідну роз’яснювальну роботу серед своїх знайомих, адже при купівлі тютюнових виробів та алкогольних напоїв сплачується акцизний збір, який надходить до міського бюджету.

Про порядок отримання субсидій на житлово-комунальні послуги та систему монетизації пільг розповіла начальник відділу субсидій управління праці та соціального захисту населення Лариса Дерев’янко. Вона повідомила, що Кабінет Міністрів України 27 грудня 2018 року прийняв Постанову про надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. Правила призначення допомоги у сплаті комунальних платежів залишаються незмінними. Змінюється лише алгоритм її виплати. Для  непрацюючих пенсіонерів кошти надходять на  рахунки, за якими вони отримують пенсії, для працюючих громадян - в відділеннях «Ощадбанку» переказом «Швидка копійка». Лариса Миколаївна додала,  що з березня всім отримувачам субсидії таке поняття як обов'язковий платіж скасовується. Субсидіанти отримують всю суму допомоги на руки і мають самостійно розрахуватися за спожитий газ, електроенергію, воду та тепло. Монетизована субсидія, яка залишиться після оплати комуналки, може бути використана на власний розсуд домогосподарства. Також Лариса Миколаївна відповіла  членам ради  на питання, щодо проблем, які виникають  в процесі оформлення або отримання  житлових  субсидій.

Заступник головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико – санітарної допомоги» Степан Гордієнко розповів про Урядову Програму «Доступні ліки». Він зазначив, що в місті до цієї Програми приєдналися лише дві аптеки – державна № 55 та ПП Павленко, які розташовані в зручних для пацієнтів місцях, по проспекту Ватутіна, 21 та біля міської лікарні. Національною службою здоров’я України розроблено перелік лікарських препаратів, які внесені до цієї програми для пацієнтів, які перебувають на диспансерному обліку, і мають  захворювання на цукровий діабет, серцево-судинні та бронхіальну астму. Але скористатися такою послугою можуть лише ті пацієнти, які украли декларацію з сімейним лікарем, який в ході лікування надає пацієнту рецепт на медичні препарати. Степан Кузьмович також повідомив, що з травня поточного року запрацювала програма «Електронний рецепт», яка передбачає співпрацю лікувального закладу та аптеки в електронному вигляді. Пацієнт приходить на прийом до лікаря, який призначає лікування і виписує електронний рецепт, йому на телефон приходить СМС повідомлення з кодом рецепту. Потім пацієнт звертається в аптеку і отримує свої ліки. Середня вартість рецепту за Урядовою програмою «Доступні ліки» становить 50 гривень. Щомісячна сума коштів на реалізацію даної програми в місті становить близько 36 тисяч гривень.

Щодо проведення робіт з благоустрою території міста виступив інспектор з благоустрою Андрій Слободянюк. Він розповів про основні напрямки своєї діяльності, а також результати, яких вдалось досягти за час роботи. Андрій Ігорович наголосив на важливості профілактичної роботи з мешканцями громади та керівниками підприємств всіх форм власності з метою забезпечення належного естетичного вигляду населеного пункту. Для цього постійно проводиться інспектування території, надаються консультації з питань благоустрою. При виявленні порушень, людям надається відповідне роз’яснення та встановлюється термін усунення, а вже коли порушник не реагує, складаються протоколи про адміністративне порушення. Результатом роботи за 2018 рік та 5 місяців 2019 року мешканцями міста та суб’єктами господарювання було укладено 25 договорів на вивезення твердих побутових відходів.  

На засіданні члени громадської ради підняли питання щодо стихійної торгівлі по вулиці Ювілейній. Були запропоновані різні заходи з вирішення даного питання, одним з яких є винайдення можливості узаконення торгівлі, щоб особи, які здійснюють продаж своєї продукції сплачували кошти до бюджету міста, адже профілактичні та каральні заходи не дають позитивного результату – люди продовжують торгувати, і викорінити це практично неможливо.

На запитання заступника голови громадської ради Володимира Ткаченка щодо встановлення «лежачих поліцейських» біля закладів освіти та нанесення дорожньої розмітки, перший заступник міського голови дав роз`яснення, що вказані роботи будуть здійснені після завершення робіт з ремонту асфальтного покриття вулиць.

Членами громадської ради були активно обговорені всі питання порядку денного та сформовані пропозиції до міської влади.

Інформація відділу з питань внутрішньої політики