UAEU2.JPG

На засіданні координаційної ради з питань профілактики правопорушень та злочинів серед неповнолітніх, яке днями провела заступник міського голови Таїса Дудник, обговорили стан забезпечення ранньої профілактики негативних явищ серед неповнолітніх та в молодіжному середовищі, стан організації позашкільної роботи та дозвілля дітей і підлітків, а також проаналізували результати проведення Всеукраїнської інформаційно-профілактичної акції «Відповідальність починається з мене», яка проводиться з метою пропаганди і утвердження здорового способу життя у молодіжному середовищі.

Всі члени координаційної ради надали інформацію відповідно питань порядку денного наголосивши, що у закладах освіти профілактиці правопорушень у молодіжному середовищі приділяється значна увага..

Зокрема, методист методичного кабінету відділу освіти Лариса Лєдок надала інформацію про те, що протягом ІІ кварталу 2019 року відділ освіти та підпорядковані йому заклади загальної середньої освіти здійснили комплекс заходів щодо організації правової освіти і виховання дітей, попереджувальні заходи впливу, спрямовані на формування особистості дитини, попередження рецидивів.

В цьому напрямку навчальні заклади  тісно співпрацюють зі службою у справах дітей, сектором у справах сім’ї, дітей, молоді та спорту, міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також із працівниками ювенальної превенції. Традиційними є проведення  тематичних виховних годин, вікторин, зустрічей, акцій та засідань за круглим столом.

Лариса Володимирівна також зазначила, що станом на 18 червня 2019 року на внутрішньошкільному обліку ЗЗСО перебуває 6 учнів, як схильних до девіантної поведінки (системне порушення норм поведінки,  створення  конфліктних ситуацій, пропуски уроків без поважних причин).

Заступники директора з виховної роботи закладів освіти міста Тетяна Забой, Людмила Бойко та Лілія Гревцова ознайомили з системою правовиховної роботи кожного закладу. Зокрема спільним є наявність у кожному закладі Ради профілактики правопорушень, засідання яких відбуваються один раз на місяць. Діти «групи ризику» знаходяться на особливому контролі. Учні ознайомлюються із нормативно-правовими документами, що стосуються запобігання протиправним діянням, положенням Конституції України, Конвенцією ООН про права дитини, Декларацією про права дитини.

Адміністраціями навчальних закладів проводиться роз’яснювальна робота з батьками під час індивідуальних бесід, на засіданнях класних та загальношкільних батьківських зборів, щодо недопущення правопорушень серед учнівської молоді  та відповідальність  батьків за неналежне виконання обов'язків по утриманню, вихованню та навчанню неповнолітніх.

Велику роботу з попередження девіантної поведінки проводять фахівці Ватутінського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Ними проведено ряд групових заходів із учнівською молоддю «групи ризику», щодо профілактики правопорушень, техніки безпеки та здорового способу життя. Проведено 19 лекцій-бесід, охоплено 332 дітей. Під час зустрічей обговорено форми, прояви та попередження девіантної поведінки, поінформовано про види відповідальності неповнолітніх, служби та заклади, які координують роботу з особами схильними до порушень чинного законодавства.

З обговорюваних питань  інформувала і начальник служби  у справах  дітей Надія Оришич. Вона повідомила,  що служба проводить звірку з Ватутінським міським судом та Звенигородським сектором пробації щодо неповнолітніх, які скоїли протиправні дії, здійснює своєчасне взаємоінформування  між службами та відділами про сім'ї, які потрапили в складні життєві обставини.

За результатами розгляду питань, які були заслухані на координаційній раді, прийняті рішення, спрямовані на проведення профілактичної роботи з неповнолітніми, схильними до правопорушень, недопущення вчинення ними адміністративних та кримінальних правопорушень. Прийняті рішення доведені до виконавців.

Заступник міського голови Таїсія Дудник підводячи підсумок засідання наголосила на ефективності роботи служб щодо профілактики правопорушень в учнівському середовищі та висловила сподівання, що  і надалі всі зусилля, направлені на недопущення скоєння правопорушень серед молоді,  будуть давати позитивний результат.

Інформація відділу освіти