UAEU2.JPG

Проблема масового розклеювання оголошень, афіш та реклами на будинках, стовпах, парканах, деревах та інших не відведених для цього місць залишається актуальним питанням на просторах нашого міста. Не зважаючи на існуючі заборони, окремі громадяни та суб’єкти підприємницької діяльності продовжують не дотримуватися встановлених норм та розміщують необхідну їм інформацію у заборонених для цього місцях.

Слід нагадати, що розклеювання оголошень в невизначених місцях тягне за собою адміністративну відповідальність. Санкція встановлена в статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), яка в свою чергу посилається на правила благоустрою території, які затверджуються в кожному місті місцевою радою. У таких правилах благоустрою вказується перелік порушень, за які настає адміністративна відповідальність, у тому числі, і за розклеювання оголошень, афіш на будинках, стовпах, огорожах, деревах та на інших невизначених для цього місцях.

Так, відповідно до пункту 3.2. Правил благоустрою території м. Ватутіне та с. Скаливатка, затверджених рішенням міської ради від  28.11.2018 р. № ­­­­­­64-8/VІІ, підприємства, установи й організації на власних та закріплених територіях повинні здійснювати увесь комплекс робіт, спрямованих на забезпечення та постійне підтримання чистоти і порядку, зокрема, здійснювати очищення опор ліній електропередач, стовбурів дерев, стовпів, парканів, будівель, інших елементів благоустрою від оголошень, реклам, вивішених у недозволених місцях.

Слід зазначити, що санкція вищезгаданої статті передбачає штраф. Для пересічного громадянина, що здійснював розклеювання оголошень типу “продам” або “куплю”, передбачений штраф, який коливається від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 1360 грн.), а для суб’єкта підприємницької діяльності і посадовця такий штраф може скласти 50 – 100 НМДГ (850-1700 грн.). Крім того, для подолання наслідків необдуманих дій працівникам комунального підприємства доводиться щоразу прикладати зусилля  для демонтажу самовільно розміщених оголошень.

Варто нагадати, де дозволено розміщувати оголошення/афіші/рекламу/тощо на території м. Ватутіне та с. Скаливатка, на яких дозволено розклеювання рекламної та іншого роду подібної продукції. Місцями розміщення оголошень, у місті є дошки, встановлені за наступними адресами:

  1. вул. Ювілейна (біля магазину «Аврора»),
  2. пр. Ватутіна (біля буд. № 1 по пр. Дружби)
  3. пр. Дружби (біля буд. № 26)
  4. вул. Звенигородська (біля залізничного переїзду)
  5. вул. Захисників України (біля буд. № 39)
  6. вул. Комарова (с. Скаливатка)
  7. пр. Дружби (рекламний щит біля приміщення по пр. Дружби, 7)

Також доцільно використовувати інші джерела для розміщення інформації задля максимального доведення її до адресата (ЗМІ, телебачення, радіо, Інтернет, таблички для оголошень на житлових будинках комунальної власності).

Пам’ятайте, що кожен обдуманий вчинок з метою недопущення розклеювання оголошень будь-де не створюватиме додаткової навантаженості для працівників комунальних підприємств, сприятиме повазі праці інших, дотриманню вимог норм законодавства та покращенню стану благоустрою міста загалом.

Інформація головного спеціаліста, інспектора з благоустрою