UAEU2.JPG

1 червня,  в День захисту дітей, у місті Корсунь-Шевченківський відбулося феєричне танцювальне дійство під назвою ІІ Міжобласний (Всеукраїнський) фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Гопак FEST», присвячений 124-й річниці від дня народження батька українського танцю - Василя Кириловича Авраменка.

Почалося танцювальне свято урочистою ходою учасників у концертних костюмах під шалені оплески жителів міста, які вітали гостей. Вже на площі біля районного будинку культури колективи-конкурсанти продемонстрували свою майстерність у виконанні українського танцю «Гопак»,  а потім кілька годин на сцені вражали мистецтвом танцю конкурсанти різного віку — від дітей до зрілих самодіяльних артистів. Народні, бальні, спортивні, сучасні — такою широкою і різноманітною була програма фестивалю.

За сприяння та надану матеріальну допомогу від народного депутата України Валентина Ничипоренка, середня група ансамблю народного танцю «Цвітень» Ватутінської дитячої школи мистецтв, мала змогу показати свої вміння й таланти представивши на розсуд поважного журі дві композиції: киргизький танець «Майрам шани» та єврейський «Хава Нагіла». Журі відзначало переможців у різних номінаціях: український народний танець, народна стилізація, фольклорна постановка, танці народів світу, танці патріотичного спрямування; по вікових категоріях юних виконавців у молодшій, середній та старшій вікових групах, у змішаній та «25+». 

В загальному підсумку в номінації «Танці народів світу» у віковій категорії «Середня» наші танцівники отримали почесні ІІ та ІІІ місце поступившись місту Миронівка.

Діти були нагороджені дипломами та солодкими подарунками а керівник Марія Переснько — подякою за популяризацію та пропаганду українського народного танцю.

*Довідково. Василь Авраменко –  український  танцюрист, хореограф, режисер, актор, педагог, дослідник і знавець українського народного танцю, один із фундаторів нового напряму в сучасному світовому танцювальному мистецтві — сценічної народної хореографії. У своєму мистецтві Василь Авраменко відійшов від традиційних танцювальних дивертисментів, створив якісно нові жанри хореографії. У хореографічних дійствах Василя Авраменка поєднувалися балет, музика, театр, хоровий спів, а згодом — і кіномистецтво. Його славнозвісний «Гопак» мав тріумфальний успіх на сцені «Метрополітен-опера» у 1931 році. У Нью-Йорку заснував українську кіностудію, де створив фільми-опери «Наталка Полтавка», «Маруся Богуславка» «Запорожець за Дунаєм». У кінотеатрах Америки та Європи з грандіозним успіхом пройшов його фільм «Тріумф українського танцю», над яким корифей працював 25 років.

Народився Василь Авраменко у 1895 році у Стеблеві Корсунь-Шевченківського району, жити ж і творити йому довелося за океаном. Життєвий шлях Василя Авраменка закінчився далеко від рідної України. Помер митець у 1981 році в Нью-Йорку, а перепохований, за його заповітом, на батьківщині — у Стеблеві.

Інформація відділу культури і туризму