UAEU2.JPG

Закривають лікарню! Що ж ми будемо робити? Куди дивиться влада? Не дамо! Не дозволимо! Ганьба! Такі красномовні чутки та гасла ходили по місту та в соціальних мережах протягом всіх вихідних. Так зреагували на рішення міської ради, яке було ухвалене на останній сесії щодо структури та штатної чисельності комунального некомерційного підприємства «Ватутінська міська лікарня Ватутінської міської ради» (така повна назва нашої лікарні в зв’язку з реформуванням вторинної ланки медичних закладів).

Депутати, які не підтримали дане рішення, а деякі на сесійному засіданні взагалі не були присутні, почали в соціальних мережах  нагнітати ситуацію. 30 квітня навіть організували зібрання людей на стадіоні. В результаті сьогодні обурена громада прийшла до міської ради з вимогою відмінити рішення ради. Прикро, що в людей переважали емоції і вони не чули тих роз’яснень, які їм намагались надати головний лікар лікарні Іван Павленко та міський голова Олександр Лисюк. На жаль вони навіть не дали міському голові можливості виступити перед громадою.

Але перш ніж піднімати громаду на супротив, можливо варто було б більш детально вивчити ситуацію.

За коментарями головного лікаря міської лікарні Івана Павленка, медична реформа, яка вже протягом останніх років впроваджується в Україні, за словами в.о. міністра охорони здоров’я Олени Супрун, буде доведена до завершення.

Першою пройшла реформування швидка медична допомога. І це призвело до значного покращення надання допомоги хворим, які потребували термінового медичного втручання, покращило матеріальне та технічне забезпечення.

Другий етап – створення центрів надання первинної медичної допомоги в складі сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Держава виділила на це відповідні кошти, що дало змогу покращити роботу та значно підняти заробітну плату медичних працівників.

З 1 квітня 2019 року розпочалось реформування вторинної та третинної ланки в Полтавській області, що є пілотним проектом.

З 1 липня 2019 року Національна служба здоров’я буде заключати угоди з лікувальними закладами щодо безкоштовного проведення обстеження пацієнтів за направленням сімейних лікарів.

З 1 січня 2020 року фінансування вторинного та третинного рівня буде здійснюватись лише Національною службою здоров’я України. Державна субвенція на утримання медичних закладів надаватись не буде.

Державна субвенція на заробітну плату працівників нашої лікарні (вторинний рівень) на 2019 рік отримана лише на 68%. Дня повного забезпечення медичного персоналу лікарні заробітною платою до кінця року при тій штатній чисельності, яка була на початок року, потрібно ще 4 млн. 742 тисячі гривень. З червня місяця в міській лікарні  виникає заборгованість по виплаті заробітної плати і до кінця року вона буде лише збільшуватись. Надії, що заборгованість буде погашена, немає.

За словами заступника міністра охорони здоров’я  Павла Ковтонюка, який займається питаннями реформування медицини, при укладанні договорів з лікувальними закладами до них будуть висуватись відповідні вимоги. Зокрема для хірургів – необхідність проведення в рік не менше 300 операцій на кожну посаду. Дана норма в нашому хірургічному відділенні далеко не дотримується.

В консультативно-діагностичному відділення міської лікарні планується створити стаціонари з денним перебуванням хірургічного та гінекологічного профілів. Тому жителі міста не залишаться без кваліфікованої допомоги лікарів відповідного профілю.

Прийняте депутатами рішення не призводить до закриття лікарні, а дає перспективи для її подальшого розвитку в зв’язку з реформуванням. Є перспектива перепрофілювання  відділень на реабілітаційне та відділення паліативної допомоги.

Всі вивільнені працівники, за їх бажанням, будуть працевлаштовані і ніхто не залишиться без роботи.

Ми розуміємо, що нововведення завжди сприймається з обережністю та викликає супротив. Але аналізуючи результати реформи медицини, яка вже дала позитивні результати, не варто хвилюватись громаді з приводу тих рішень, які приймаються щодо лікарні.

Завдяки голосуванню 14 депутатів лікарня в місті працює і буде працювати, лише частково змінивши профіль!