UAEU2.JPG

Щороку 26 квітня ми повертаємось до трагічної події кінця ХХ століття – коли на квітучій землі Полісся сталась найжахливіша аварія, яка могла б знищити більшу половину людства. З того часу Чорнобиль у душі кожного українця відлунює невгамовним болем і гірчить полиновим присмаком.

Сьогодні з нагоди 33-ї річниці у сквері «Пам'ять» відбувся пам’ятний мітинг в якому взяли участь міський голова Олександр Лисюк, секретар міської ради Сергій Бабюк, заступник міського голови Таїсія Дудник, керуючий справами виконкому Таїсія Стеценко, керівники та колективи підприємств, установ, організацій міста, учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та потерпілі від цієї страшної катастрофи, депутати міської ради, учні шкіл міста, жителі та гості міста.

У своєму зверненні до чорнобильців та учасників мітингу міський голова зазначив, що ця аварія – одне з найбільших болючіших випробувань, яке випало на долю людства, вона розділила нашу епоху на «до» і «після». Ціною життя двох десятків молодих пожежників загасили вогонь на зруйнованому реакторі, голими руками інших відвели радіоактивну воду з-під реактора. Туди, де від високої радіації зупинявся робот, 20-ти річні солдати строкової служби збирали уламки радіоактивного графіту, тисячі ліквідаторів будували «Саркофаг» та долали наслідки ядерної аварії. Люди, ціною своїх життів боролися з дією «мирного» атому. Найтяжче було людям, які покидали назавжди свої помешкання, а найстрашніше – діти, які не родилися, або прийшли в цей світ з тяжкими хворобами. Олександр Борисович зазначив, що на ліквідацію наслідків аварії залучались люди з різних регіонів країни, серед них було й більш ніж 300 ватутінців. На сьогодні в місті проживає 880 осіб, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, серед яких 190 безпосередніх учасників ліквідаційних робіт. Це люди, в долі яких аварія внесла свої корективи, і в першу чергу позначилась на їх здоров’ї. На звершення виступу міський голова побажав усім міцного здоров’я, щастя, добра, довгих щасливих років життя, щирої поваги від людей та миру на землі, якого ми так потребуємо.

Висловити шану й повагу живим та загиблим і померлим ліквідаторам на мітинг завітали учні загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 ім.М.Ф.Ватутіна, які проникливо декламували вірші про ті страшні події квітня 1986.

На жаль з кожним роком рідшають ряди наших ліквідаторів, покидають цей світ і ті, хто за іронією долі в той час прожив, або працював в забруднених зонах. На сьогоднішній день їх вже 100 і лише за останній рік, з минулої річниці, свій останній шлях земного життя пройшли 15 чорнобильців. Це Михайло Дяченко, Микола Толстий, Григорій Гольцев, Валерій Гогунець, Юрій Шилкін, Володимир Василенко, Олег Шликов, Маргарита Єременко, Федір Хівренко, Вячеслав Чорний, Іван Кириченко, Леонід Поліщук, Юрій Катасонов, Іван Воскобойник, Петро Школьний. Світлу пам'ять всіх, чиє життя понівечив Чорнобиль, тих, хто в далекі часи кинув виклик чорному атому, але заплатив за це найдорожчим – життям, пам’ять Героїв Майдану та наших воїнів, які віддали свої життя захищаючи цілісність та суверенітет держави в Донецькій та Луганській областях вшанували хвилиною мовчання.

Під час мітингу була проведена церемонія покладання квітів до пам’ятного знаку чорнобильцям: на розжарений від спекотного сонця граніт, як краплини крові, лягали тюльпани та гвоздики, а на очах багатьох присутніх бриніли сльози.

На завершення мітингу всі охочі мали можливість ознайомитись із експозицією про чорнобильців нашого міста, яку підготували працівники міського історичного музею.  

Інформація відділу з питань внутрішньої політики