UAEU2.JPG

Для державної реєстрації шлюбу в Україні, особа має досягти 18 років, однак, за відповідним судовим рішенням  про  надання права на шлюб, такий шлюб може бути укладений з 16 років. Державна реєстрація шлюбу здійснюється органами державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС).

Для державної реєстрації шлюбу  потрібно звернутись до органів ДРАЦСу із відповідними документами, а саме паспорти та документи, які засвідчують розірвання попереднього шлюбу (за наявності такого). У випадку, якщо особа, яка бажає зареєструвати  шлюб - іноземець, необхідно подати паспорт та його переклад  засвідчений належним чином та документи, які підтверджують легальність перебування в Україні. Обов’язковим  є також  надання документів, які підтверджують  припинення шлюбу в країні проживання або громадянства нерезидента. За встановленими міжнародними договорами ці документи  мають бути засвідчені належним чином, це може бути  консульська легалізація,  апостиль або жодного засвідчення якщо є  міжнародна двостороння база.

Подавши заяву про реєстрацію шлюбу, буде запропонований місячний строк з дня подачі заяви. Керівник органу  ДРАЦС  може скоротити цей строк та одружити навіть в день подачі заяви, за умови наявності  документів, які підтверджують  важливість скорочення цього строку,  це може бути вагітність, наявність спільних дітей або хвороба, яка  становить загрозу для життя та здоров’я  або  інші підстави підтверджені документально.

Окрім того,  Міністерством юстиції України реалізується пілотний проект «Шлюб за добу», де звернувшись до спеціального організатора державної реєстрації,  подавши паспорти та відповідну заяву  особи  можуть без черг, без строку укласти шлюб, при необхідності  такого термінового укладення. Для державної реєстрації шлюбу потрібно лише ваше кохання,  а про документи подбає Мінюст!

  • Довідково:З 29 липня 2016 року Міністерство юстиції України  запустило новий сервіс  «Шлюб за добу».Сервіс покликаний зробити одруження максимально зручним та комфортним. Проект передбачає відхід від старих бюрократичних радянських норм, які діють донині і примушують українців, подавши заяву, чекати щонайменше 30 днів.
  • Перевагами  користування даного сервісу є: реєстрація шлюбу в час та у місці, обраному жінкою та чоловіком, відсутність необхідності звернення в ДРАЦС, залучення до організації реєстрації шлюбу суб'єктів господарювання публічного права.
  • Внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян здійснюється не пізніше наступного робочого дня після проведення реєстрації шлюбу.
  • Проект запустився у туристичних містах, а також містах, які межують з тимчасово окупованими територіями, аби забезпечити їх жителів можливістю швидко, без необхідності їздити кілька разів, отримати легальні українські свідоцтва про одруження.
  • З моменту запуску в рамках пілотного проекту станом на 26 листопада 2017 року було проведено 21 858 реєстрацій шлюбів. Проект реалізується у 58 населених пунктах у тому числі 2 виконавчих комітетів сільських рад.
  • Одружитися за добу можна за адресами, зазначеними на сайті Міністерства юстиції України: https://minjust.gov.ua/m/de-zareestruvati-shlyub-za-24-godini

Відео за посиланням: https://minjust.gov.ua/watch/nachalnik-upravlinnya-derjavnoi-reestratsii-aktiv-tsivilnogo-stanu-departamentu-derjavnoi-reestratsii-ta-notariatu-minyustu-irina-dubikivska-pro-poryadok-reestratsii-shlyubu

Інформація Ватутінського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану