gerbuk.JPG

На засіданні координаційної ради з питань профілактики правопорушень та злочинів серед неповнолітніх, яке 3 квітня провела заступник міського голови Таїса Дудник, говорили про стан виконання міських заходів щодо профілактики дитячої бездоглядності та профілактики правопорушень за І квартал 2019 року, про внутрішній облік дітей навчальних закладів міста, схильних до правопорушень, а також про стан злочинності серед неповнолітніх в 2018-2019 році та діяльність поліції щодо її запобігання.

Всі члени координаційної ради надали детальну інформацію з обговорюваних питань. Зокрема, методист методичного кабінету відділу освіти Лариса Лєдок інформувала про заходи щодо організації правової освіти і виховання дітей, попереджувальні заходи впливу, спрямовані на формування особистості дитини, попередження рецидивів, які відділ освіти та підпорядковані йому заклади загальної середньої освіти (далі ЗЗСО) здійснили у минулому та в поточному роках.

Станом на 3 квітня 2019 року на внутрішньошкільному обліку ЗЗСО перебуває 12 учнів, як схильних до девіантної поведінки (системне порушення норм поведінки,  створення  конфліктних ситуацій, пропуски уроків без поважних причин).

В кожному ЗЗСО  освіти функціонує Рада профілактики правопорушень, засідання яких відбуваються один раз на місяць.  Діти «групи ризику» знаходяться на особливому контролі. З учнями проводиться профілактична робота  із метою запобігання проявів негативної поведінки та попередження правопорушень і злочинів: бесіди, тренінги, правові конкурси та вікторини, конкурси малюнків, есе на правову тематику. Учні ознайомлюються із нормативно-правовими документами, що стосуються запобігання протиправним діянням, положенням Конституції України, Конвенцією ООН про права дитини, Декларацією про права дитини.

ЗЗСО тісно співпрацюють зі службою у справах дітей, сектором у справах сім’ї, дітей, молоді та спорту, Міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також із працівниками ювенальної превенції. Традиційними є проведення  тематичних виховних годин, вікторин, акцій та засідань за круглим столом, зустрічей з працівниками правоохоронних органів та  

В ЗЗСО проводяться заходи  спрямовані на захист права здобувачів освіти, а саме: в рамках  Всеукраїнської акції ''16 днів проти насильства'' проведено засідання круглого столу «Я знаю свої   права – я проти насильства»; виховні години та години спілкування з учнями 1-11 класів з профілактики насильства в учнівському середовищі «Насильство. Види насильства. Як себе захистити»;  «Насильство – як соціальне явище. Профілактика насильства»; години спілкування на тему: «Кібер – булінг:  причини та наслідки» за участю спеціаліста Ватутінського міського відділу ДРАЦС головного територіального управління юстиції в Черкаській області;   батьківські збори «Конфлікти в родині. Як уникати гострих кутів».   

Фахівцями Ватутінського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді проведено ряд групових заходів із учнівською молоддю «групи ризику», щодо профілактики правопорушень, техніки безпеки та здорового способу життя. Проведено 11 лекцій-бесід, охоплено 188 дітей. Під час зустрічей обговорено форми, прояви та попередження девіантної поведінки, поінформовано про види відповідальності неповнолітніх, служби та заклади, які координують роботу з особами схильними до порушень чинного законодавства. Таку інформацію надала Олена Басюра.

У свою чергу начальник служби  у справах  дітей Надія Оришич додала, що служба проводить звірку з Ватутінським міським судом та Звенигородським сектором пробації щодо неповнолітніх, які скоїли протиправні дії. Здійснює своєчасне взаємоінформування  між службами та відділами про сім'ї, які потрапили в складні життєві обставини – 17 дітей, які виховуються в 9-ти сім'ях. Спільно із ВМЦСССДМ проводяться спільні обстеження умов проживання дітей, роз'яснювальна робота з сім'ями.

За результатами розгляду питань, які були заслухані на Координаційній раді, прийняті рішення, спрямовані на проведення профілактичної роботи з неповнолітніми, схильними до правопорушень, недопущення вчинення ними адміністративних та кримінальних правопорушень. Прийняті рішення доведені до виконавців.

Заступник міського голови Таїсія Дудник підвела підсумок засідання та наголосила, що проведено належну роботу щодо профілактики правопорушень в учнівському середовищі та висловила вдячність всім структурним підрозділам виконавчого комітету міської ради за ефективну співпрацю.

Сподіваємось, що проведена робота дасть позитивний результат і кожна дитина принаймні задумається над своїм майбутнім.

Інформація відділу освіти