gerbuk.JPG

Відповідно до резолюції Секретаріату Кабінету Міністрів України від 01.02.2019 № 2321/0/2-19 Міненерговугілля в межах компетенції розглянуло звернення Ватутінської міської ради Черкаської області від 22.01.2019 № 173/02-21 стосовно норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників, соціальних нормативів в межах яких держава надає громадянам пільги або субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, а також встановлення лічильників газу і повідомляє.

Щодо норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників.

Згідно з вимогами частини першої статті 6 Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» облік природного газу до моменту встановлення лічильників газу здійснюється за нормами споживання, встановленими Кабінетом Міністрів України.

Однак, постачальники природного газу посилаючись на рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 30.05.2018; постанову Київського апеляційного адміністративного суду від 09.08.2018 та Постанову Верховного суду від 27.11.2017 у справі № 826/2507/18 стосовно визнання протиправною та нечинною постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2016 № 203 «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників», нарахували побутовим споживачам додаткову оплату за послуги газопостачання. Нарахування обсягів спожитого природного газу споживачам, у разі відсутності лічильників газу, здійснювалось за нормами, встановленими постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.1996 № 619 (перша редакція), а саме:

  • плита газова за наявності централізованого гарячого водопостачання - 9,8 куб. метра на людину на місяць;
  • плита газова у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача - 18,3 куб. метра на людину на місяць;
  • плита газова та водонагрівач - 23,6 куб. метра на людину на місяць.

Для удосконалення системи розрахунків за спожитий природний газ та з метою встановлення обґрунтованих норм споживання природного газу для населення, помешкання яких не обладнані лічильниками природного газу Кабінет Міністрів України прийняв постанову Кабінету Міністрів України від 27.02.2019 № 143 «Питання споживання природного газу» (далі - постанова 143).

Відповідно до пункту 4 постанови №143 втратила чинність постанова Кабінету Міністрів України від 8 червня 1996 р. № 619 «Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників».

Відповідно до пунктів 1, 2 постанови № 143, з 09.08.2018 встановлено наступні норми споживання:

  • плита газова за наявності централізованого постачання гарячої води -

3,28 куб. метрів природного газу на 1 особу;

  • плита газова у разі відсутності централізованого постачання гарячої води та газового водонагрівача - 5,39 куб. метрів природного газу на 1 особу;
  • плита газова та газовий водонагрівач - 10,49 куб. метрів природного газу на 1 особу.

Згідно з абзацом З пункту 2 постанови №143 не допускається нарахування та облік заборгованості на особовому рахунку побутового споживача за природний газ, яка виникла у зв’язку з втратою чинності постановами Кабінету Міністрів України від 29.04.2015 № 237 «Про внесення змін до норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників» (Офіційний вісник України. 2015 р., № 36, ст. 1075) та від 23.03.2016 № 203 «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників».

Щодо соціальних нормативів у сфері житлово-комунальних послуг.

Зазначаємо, що протягом тривалого часу головним механізмом забезпечення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг є програма житлових субсидій, що показала свою ефективність в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

За інформацією Мінсоцполітики останні зміни, що застосовуються з жовтня 2018 року (постанова Кабінету Міністрів України від 17.10.2018 № 841), були спрямовані перш за все на підвищення ефективності надання житлових субсидій громадянам, які її потребують, для унеможливлення надання її домогосподарствам, які спроможні оплачувати послуги без допомоги держави.

Сьогодні розмір обов’язкової частини платежу за послуги для кожної сім’ї визначається індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу. Такий підхід забезпечує принцип соціальної справедливості - що менші доходи домогосподарства, то меншим є відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

Зазначаємо також, що відповідно до статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження встановлення за рахунок власних коштів і благодійних надходжень додаткових до встановлених законодавством гарантій щодо соціального захисту населення.

Щодо встановлення лічильників газу.

Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» від 16.06.2011 № 3533-УІ (зі змінами, внесеними згідно з Законом від 21.12.2017 № 2260-VIII) (далі - Закон) визначено правові, економічні та організаційні засади забезпечення всіх категорій споживачів вузлами обліку природного газу з метою запровадження повного комерційного (приладового) обліку природного газу та здійснення контролю за використанням ресурсів імпортованого природного газу і природного газу власного видобутку.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону суб’єкти господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, оснащують споживачів природного газу - фізичних осіб (населення) індивідуальними лічильниками газу.

Стаття 6 Закону зобов’язує суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, забезпечити встановлення лічильників газу для споживачів, які проживають у квартирах і приватних будинках та використовують газ тільки для приготування їжі до 01.01.2021 року.

Згідно з частиною 1 статті З Закону фінансування робіт з оснащення лічильниками газу населення здійснюється за рахунок коштів суб’єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, коштів відповідного бюджету, крім коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Разом з тим інформуємо, що відповідно до пункту 4 постанови Кабінету Міністрів України від 30.01.2019 № 63 «Деякі питання споживання природного газу побутовими споживачами» (далі - постанова №63), публічному акціонерному товариству «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» разом з операторами газорозподільних систем Урядом рекомендовано забезпечити встановлення індивідуальних лічильників природного газу за заявами побутових споживачів.

Згідно з пунктом 5 постанови № 63, доручено Міністерству економічного розвитку і торгівлі разом з публічним акціонерним товариством «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» забезпечити врахування у фінансовому плані Компанії витрат на встановлення індивідуальних лічильників газу для побутових споживачів.

Лист підписано заступником Міністра міністерства енергетики та вугільної промисловості України М.Близнюком