UAEU2.JPG

23 березня 2019 року на базі Уманського міського Будинку культури імені Юрія Смолича відбулося обласне свято вокально-хорового мистецтва на честь Порфирія Демуцького - український фольклориста, хорового диригента, композитора, автора вокальних творів («Дума про Федора Безрідного», «Заповіт» та інші на тексти Тараса Шевченка) та збірок: «Народні українські пісні на Київщині», «Українські народні пісні», «Ліра і її мотив», «Українські народні пісні. Багатоголосся».

У пісенному святі взяли участь 16 колективів вокально-хорового жанру: хори, ансамблі великих та малих форм. Наше місто представляв народний аматорський жіночий вокальний ансамбль «Веснянка» Ватутінського міського Палацу культури під керівництвом Ольги Матвійчук. Обов’язковою умовою виступу було виконання твору в обробці П.Д.Демуцького. Оплесками та схвальними вигуками проводжали глядачі виступ нашого колективу, який вирізнявся впевненим вокалом, оригінальною сценічною постановкою, життєрадісним репертуаром.

За вагомий внесок у збереження і популяризацію української пісенної творчості колектив нагороджено почесною грамотою обласного центру народної творчості та культосвітньої роботи.

Історична довідка

Порфи́рій Дани́лович Дему́цький  народився 25 лютого (8 березня) 1860 року в селі Янишівці (тепер Іванівка Ставищенського району, Київської області) в дворянській родині. Музичну освіту здобув у Київській духовній семінарії. Юнаком співав у Миколи Лисенка, з яким мав тісні творчі зв'язки. Після закінчення медичного факультету Київського університету, працював лікарем в селі Охматові на Київщині. Збирав і обробляв народні пісні; організував народний хор, з яким виступав у багатьох місцевостях України. В репертуарі хору були українські народні багатоголосі пісні, що їх виконували в народному стилі.

1918 року — переїхав до Києва; з 1921 року працював у Етнографічній комісії УАН, був професором Музично-драматичного інституту імені М.В.Лисенка. Підтримував творчі зв'язки з професійними (капела «Думка») й самодіяльними хоровими колективами, активно пропагував українську народну пісню. Помер 3 червня 1927 року. Похований в Києві на Байковому кладовищі 

У селі Охматові та в Уманському музичному училищі створено музеї, що носять ім'я П.Д.Демуцького. На фасаді Уманського музичного училища, що теж носить його ім'я, Порфирію Демуцькому встановлено меморіальну дошку. У 2004 року засновано обласну премію імені Порфирія Демуцького

Інформація відділу культури і туризму